Mikloš: Snažíme sa šetriť citlivo

Šetriť musíme, inak by sme dopadli ako Grécko, uviedol v online debate s čitateľmi Pravda.sk minister financií Ivan Mikloš. Snažíme sa to však robiť s citom a diferencovane, dodal.

07.10.2010 09:16 , aktualizované: 17:04
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš.
debata (321)

„Nikdy som netvrdil, že naša ekonomika je v takom stave ako grécka, tvrdil som však a trvám na tom, že ak by sme pokračovali tak, ako sme išli posledné dva roky, tak by sme sa v gréckej situácii ocitli,“ uviedol Mikloš.

Mikloš nepredpokladá, že reálne príjmy ľudí v budúcom roku klesnú, pretože očakáva rast platov na úrovni inflácie.

Šetrenie nepovažuje za prekážku rozvoja Slovenska „Nemyslím si, že ide o také zvýšenie daní, ktoré môže ohroziť našu konkurencieschop­nosť. Daňové a odvodové zaťaženie bude 20,86 HDP, čo je stále menej, ako bolo v roku 2008 (28,9 percenta) a priebehu rokov 2012 – 2013 opäť klesne pod 28 percent,“ predpokladá Mikloš. V niektorých prijímaných opatreniach vidí aj nevýhody, ale pozitíva podľa neho prevažujú. „Verím, že nás o tom presvedčí aj vývoj verejných financií,“ dodal

Rozpočet sa pripravoval niekoľko týždňov, takže na sofistikovanejšie opatrenia nebol čas, informovanie o systémových zmenách ohlasuje minister o niekoľko mesiacov. Zavedenie superhrubej mzdy a jednotného výberu daní a odvodov datoval od 1. januára 2012.

Všetky odpovede ministra Ivana Mikloša na otázky si prečítajte TU

321 debata chyba