Slovensko dobre predalo dlhopisy za dve miliardy dolárov

Slovensko z 15-ročných benchmarkových dlhopisov získa na finančnom trhu viac ako 2 miliardy eur. Informoval o tom v stredu minister financií Ivan Mikloš.

06.10.2010 16:28
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

„Úspešne sme na trhu umiestnili dlhopisy vo výške 2 mld. eur za veľmi dobrých podmienok,“ konštatoval Mikloš s tým, že efektívna úroková sadzba pri predaji týchto dlhopisov predstavuje 4,373 % p.a. „To je 150 bázických bodov nad základnou úrokovou sadzbou,“ dodal minister. Celkový dopyt bol vyše dvojnásobný, keď dosiahol 4,3 mld. eur.

Slovensko si tak podľa Mikloša požičiavalo za cenu, za zhruba akú sa momentálne obchodujú porovnateľné 15-ročné bondy Talianska a tiež napríklad lacnejšie, ako je súčasná cena poľských štátnych dlhopisov, ktoré sa obchodujú 180 bázických bodov nad referenčnou sadzbou. „Sme veľmi spokojní s dopytom aj dosiahnutou cenou. Je to dôkaz, že finančné trhy berú na vedomie, že rozpočet, ktorý vláda schválila, je rozpočet, ktorý znamená ozdravenie a vytvára dobré predpoklady na zdravý ekonomický vývoj do budúcna,“ povedal minister Mikloš. Vládny kabinet Ivety Radičovej pritom rovnako v stredu 6. októbra schválil návrh rozpočtu na budúci rok s plánovaným skresaním deficitu verejných financií z tohtoročných 7,8 % hrubého domáceho produktu na budúcoročných 4,9 % výkonu ekonomiky.

Šéf štátnej Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity pritom v polovici septembra ešte pre agentúru Bloomberg uviedol, že štát bude chcieť z emisie 15-ročných bondov menej ako pôvodne zamýšľaných 1,5 mld. eur, že postačí miliarda. Odôvodňoval to tým, že Slovensko momentálne na financovanie dlhu viac nepotrebuje. Podľa Mikloša sa však štát rozhodol využiť dobré podmienky na trhu a napokon predáva až 2 mld. eur. „My tento objem potrebujeme na financovanie dlhu, ale nie teraz, akútne. Ale tá situácia na finančných trhoch bola tak dobrá a výhodná, že sme predpokladali, že bude možné dosiahnuť dobrú cenu, že sme predpokladali dobrú cenu,“ povedal Mikloš.

Agentúra pre riadenie dlhu likvidity v utorok 5. októbra informovala, že vedúcimi aranžérmi benchmarkovej emisie 15-ročných slovenských eurobondov sú štyri banky, a to HSBC, Société Générale CIB, Tatra banku a UniCredit Bank Slovakia.

6 debata chyba