Rozpočet prešiel cez vládu. Ráta s deficitom 3,8 miliardy eur

Vláda v stredu s pripomienkami schválila návrh zákona o štátnom rozpočte na budúci rok, ako aj rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky. Do Národnej rady (NR) SR musí kabinet podľa zákona predložiť rozpočet do 15. októbra.

06.10.2010 12:05 , aktualizované: 14:29
Nákup, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

Podľa predloženého návrhu z dielne ministerstva financií dosiahnu celkové príjmy štátneho rozpočtu v budúcom roku 13,1 miliardy eur a výdavky 16,9 miliardy eur. Výsledkom by mal byť deficit hospodárenia štátu na úrovni 3,8 miliardy eur.

Celkový deficit verejnej správy by sa mal v budúcom roku znížiť z tohtoročných 5,1 miliardy eur na 3,4 miliardy eur, a to pri príjmoch 23,3 miliardy eur a výdavkoch 26,7 miliardy eur.

Schodok verejných financií by mal postupne klesať z tohtoročných 7,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 4,9 % v budúcom roku a 3,8 % v roku 2012. V roku 2013 by sa mal už dostať na úroveň 2,9 % HDP, teda pod 3-% hranicu stanovenú európskymi rozpočtovými pravidlami.

V snahe znížiť tohtoročný takmer 8-% deficit na 4,9 % v budúcom roku pripravila vláda balík konsolidačných opatrení v celkovej sume 1,75 miliardy eur. Získať ich chce úsporou výdavkov v objeme viac ako 980 miliónov eur a zvýšením príjmov na úrovni 770 miliónov eur.

„Faktom je, že tento návrh rozpočtu v sebe nesie značné neistoty,“ pripúšťa v návrhu rezort financií. Tie sú spôsobené výraznými rizikami pri predpokladoch vývoja svetovej ekonomiky, neistou skutočnou výškou deficitu v tomto roku, ako aj dopadom viacerých ozdravných opatrení na príjmy a výdavky verejných financií.

„Pozitívne hodnotíme, že väčšina konsolidácie sa uskutoční hneď v roku po voľbách, čo zvyšuje šance, že sa deficit naozaj podarí v strednodobom horizonte znížiť k úrovni 3 % HDP,“ hodnotí schválený návrh analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Deficit na úrovni okolo 8 % HDP, aký Slovensko malo dva roky po sebe, je podľa nej neudržateľný.

Konsolidácia rozpočtu je potrebná aj z pohľadu finančných trhov. „Keďže konsolidácia je pomerne ambiciózna a pokladáme ju za realizovateľnú, očakávame, že riziková prirážka voči nemeckým dlhopisom by sa nemala zvyšovať,“ avizuje Valachyová. Šetrenie na strane výdavkov je udržateľnejšie a ekonomiku na rozdiel od zvyšovania daní brzdí menej, preto za kladnú stránku rozpočtu považuje, že väčšina konsolidácie bude na strane výdavkov.

30 debata chyba