Miškov: Agentúra pre rozvoj podnikania sa možno nezruší

Národnú agentúru pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) možno napokon nezrušia. Po rokovaní tripartity to pripustil minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov.

04.10.2010 15:21
Juraj Miškov Foto:
Juraj Miškov
debata (14)

„Veľmi skoro z mojej strany prejudikovať ďalší vývoj, ale pripúšťam aj túto možnosť, že na základe naozaj nepriestrelných argumentov proti zrušeniu tejto agentúry napokon dospeje vláda k tomu, že agentúra zrušená nebude,“ povedal po pondelňajšom rokovaní sociálnych partnerov Miškov.

Minister Miškov má pripraviť plán likvidácie agentúry pre rozvoj podnikania do 15. októbra tohto roku. Podľa šéfa rezortu hospodárstva to však nie je ľahká úloha. „Nie je to také jednoduché, ako sa to možno na prvý pohľad javilo, alebo ako to bolo prezentované. Vzhľadom na to, že sú tam rozbehnuté projekty, aktivity, sú tam eurofondy, to znamená, že NADSME je aj implementačnou agentúrou pre eurofondy. Presunutie niektorých týchto aktivít bude náročné,“ konštatoval Miškov.

Na ministerstve hospodárstva sa stretli zástupcovia zakladateľov agentúry. Zhodli sa napríklad na tom, že jednostranné vystúpenie ministerstva hospodárstva z agentúry, čo by bol krok k jej zrušeniu, by spôsobil škody za viac ako 200 miliónov eur.

Súčasná vláda sa rozhodla zlikvidovať činnosť Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania na svojom poslednom rokovaní. Urobila tak potom, čo na problém s pravdepodobne nezákonným rozdeľovaním finančných prostriedkov v agentúre upozornilo súčasné vedenie ministerstva hospodárstva. Ako minulý týždeň informoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva a výstavby SR Martin Chren, v súčasnosti existuje podozrenie, že agentúra nezákonne rozdelila spriazneným firmám 13,5 mil. eur. Podľa rezortu hospodárstva štát v súčasnosti nemá dosah na zhruba 30 mil. eur, ktoré poskytol agentúre pre rozvoj podnikania. Ešte pred likvidáciou agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania má minister za úlohu vykonať v jej orgánoch personálne „zemetrasenie“.

Združenie podnikateľov Slovenska ako aj Slovenský živnostenský zväz ako zakladajúci členovia Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania nesúhlasia s jej zrušením. „Obe organizácie považujú toto rozhodnutie za čisto politické, unáhlené a čo do dôsledkov nepremyslené gesto, ktoré nerieši problém pochybného investovania finančných prostriedkov, a ktoré poškodzuje malých a stredných podnikateľov na Slovensku,“ reagovali na kroky vlády, ktorá sa rozhodla ukončiť činnosť agentúry. Podnikatelia a živnostníci, ktorí sú zastúpení v orgánoch agentúry, vidia hlavnú príčinu vzniknutých problémov v spôsobe nastavenia fondov rizikového kapitálu a ich zmluvných vzťahov s Fondom fondov, dcérskou spoločnosťou NADSME.

14 debata chyba