Ceny budú prudko rásť celé štyri roky

Balíčkom daňových úsporných opatrení vláda na budúci rok odštartuje nárast cien v obchodoch, ktorý sa tak skoro nezastaví.

01.10.2010 10:59
Euro, peniaze, peňaženka Foto:
Ilustračné foto
debata (76)

Inflácia má v rokoch 2011 až 2013 dosahovať necelé štyri percentá ročne. Podľa analytikov to znamená, že za nasledujúce tri roky sa ceny tovarov a služieb zdvihnú spolu o jedenásť percent. Ak teda spotrebiteľ napríklad teraz spraví nákup za 50 eur, na začiatku volebného roka 2014 za rovnaké tovary zaplatí už 55,5 eura.

„K vyššej inflácii prispeje viacero faktorov – zvyšovanie daní, vyššie ceny energií a vyššie ceny potravín,“ očakáva analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Okrem balíčka ceny narastú aj pre slabú úrodu a tiež pre oživenie ekonomík po kríze, s ktorým stúpnu ceny ropy a iné produkty. Ceny budú na Slovensku rásť rýchlejšie ako v okolitých krajinách. „Súvisí to s tým, že slovenské ceny sú stále asi o 30 percent nižšie ako európske a tento rozdiel by sa mal postupne zmenšovať. Rozdiely sú najmä v cenách služieb,“ dodáva Mušák.

Prudký nárast cien príde po dvojročnom období, keď sa nezdražovalo, ceny, naopak, niekde aj klesali. Tento rok sa napríklad znižovali pri plyne, aktuálne však hrozí zdražovanie plynu. Inflácia sa v posledných dvoch rokoch pohybuje pod jedným percentom.

Terajšia vláda však napriek tomu predpokladá, že ľuďom sa o štyri roky nebude žiť horšie ako teraz. Kabinet totiž v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2011, ktorý včera ministerstvo financií oficiálne zverejnilo, očakáva, že platy budú ľuďom rásť rýchlejšie ako ceny. Mzdy sa majú ročne zvyšovať o štyri až šesť percent, čo má byť tiež sčasti dôsledok vládneho balíčka. Tým sa majú v budúcom roku začať ozdravovať verejné financie, čo má postupne zvýšiť rast ekonomiky, zrýchliť prílev nových investícií a znížiť nezamestnanosť. „Ak ekonomika rastie a firmám sa darí, zväčša to prináša vyšší rast miezd a odmien aj zamestnancom,“ potvrdzuje Mušák. Nezamestnanosť by podľa ministerstva financií mala postupne klesať z tohtoročných asi 14 percent na niečo vyše 12 percent v roku 2013. Takýto vývoj však nie je zaručený. „Závisí to od toho, ako rýchlo sa bude oživovať svetová ekonomika. Podľa tempa oživenia môže byť nezamestnanosť nižšia aj vyššia,“ dodáva analytik.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) však upozorňoval, že niet inej cesty, ako najbližšie tri roky šetriť. V opačnom prípade by totiž podľa Mikloša verejný dlh Slovenska vo vzťahu k rastu ekonomiky stále narastal a balíček by následne musel byť ešte tvrdší, aby nehrozil krach štátu ako nedávno v Grécku.

Predstavitelia Smeru, naopak, upozornili, že ak by boli teraz vo vláde, namiesto zmien DPH a iných daní by balíček viac nasmerovali na bohatých. Zároveň by dočasne utlmili dôchodkovú reformu zmenami odvodov do druhého piliera. Súčasná vláda tiež uvažovala o väčšom zdanení platov ľudí s vyšším príjmom, ale napokon od toho ustúpila. Vláda v rozpočte na rok 2011 počíta aj s nižšími ziskami a dividendami najväčších najmä energetických a dopravných firiem s podielom štátu. Fond národného majetku tento rok do štátnej kasy odovzdal na dividendách z podnikov takmer 609 miliónov eur a na budúci rok by malo prísť len asi 298 miliónov eur.

76 debata chyba