Vláda sa uskromní menej ako ľudia

Na budúcoročný balíček ozdravovania verejných financií sa priamo zložia viac daňovníci ako vláda s ministerstvami, aj keď kabinet navodzuje dojem, že to bude opačne.

24.09.2010 06:24
Tlačivo, dane, poistenie, kalkulačka Foto:
Tlačivo, dane, poistenie, kalkulačka
debata (37)

Z balíčka 1,75 miliardy eur zaplatia 770 miliónov eur priamo občania a firmy cez vyššie daňové či odvodové zaťaženie. Zvyšných 985 miliónov eur sa podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ) získa „úsporou na strane výdavkov“. Ide najmä o výdavky ministerstiev.

Reálne však vláda na výdavkoch usporí menej, a to podľa analytikov „len“ asi 600 miliónov eur. Medzi „úspory“ totiž vláda zaradila aj položky, ktoré sa znížia bez jej pričinenia. Vláda napríklad ráta s tým, že samosprávam dá zo štátnej kasy o 89,8 milióna eur menej, keďže na budúci rok získajú pre ústup krízy viac vlastných peňazí z daní z príjmu fyzických osôb. Podobne kabinet na budúci rok nepočíta s výdavkami na škody pre povodne, ktoré tento rok štát vyjdú na 80 miliónov eur. Kabinet ďalej počíta aj s úsporou takmer 85 miliónov eur v zdravotníctve, aj keď zároveň pripúšťa, že do zdravotníctva pridá peniaze získané zmenou odvodov v sume 54 miliónov eur.

„Ak kriticky hodnotíme navrhované úspory a aplikujeme kritérium, že za úsporu považujeme len tú položku, ktorá nie je kompenzovaná daňovými alebo odvodovými príjmami, a zároveň k úspore nedôjde len vďaka spresneniu hodnoty záväzku štátu, tak hodnota navrhnutých úspor na strane výdavkov sa pohybuje okolo 600 miliónov eur. Z tohto pohľadu sa vláda v konsolidačnom úsilí opiera viac o príjmy od daňových poplatníkov ako o šetrenie vo výdavkoch štátnych organizácií,“ hovorí Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských štúdií.

O „úsporách“ vyše 900 miliónov eur na strane výdavkov pritom hovoril nielen Mikloš, ale aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). Mikloš včera odmietol tvrdenia, že nejde o skutočné úspory, ale sčasti aj o kamufláž. „Tento spôsob konsolidácie je štandardný z hľadiska Medzinárodného menového fondu,“ povedal o tom minister financií. Zároveň podotkol, že balíček sa dotkne aj štátnych úradníkov, čo sú tiež ľudia. Minister pritom upozornil, že vláda sa snažila balíček nastaviť spravodlivo a vyvážene.

Nedávno však Mikloš pripustil, že rezervy na ministerstvách sú väčšie ako desatinové krátenie mzdových a bežných výdavkov, ku ktorému na budúci rok pristúpila vláda. Minister však tvrdí, že zatiaľ nebol čas nájsť a zredukovať všetky skutočne možné náklady ministerstiev.

Medzi výdavky štátu, ktoré sa na budúci rok znížia bez úsporných krokov vlády, patrí aj 3,1 milióna eur, ktoré išli tento rok po voľbách na odstupné pre končiacich poslancov. Suma 76,4 milióna eur sa ušetrí na investičných stimuloch, keďže väčší investori sa na Slovensko už nehrnú. Štát zníži na budúci rok deficit aj vďaka tomu, že tento rok vráti Bruselu 37,6 milióna eur v rámci nesprávneho čerpania eurofondov a na budúci rok sa s podobnými výdavkami nepočíta, keďže chyby v čerpaní fondov sa nevyhodnocujú každý rok.

Z vládou skutočne usporených peňazí tvorí najviac šetrenie na mzdách a výdavkoch úradov.

37 debata chyba