Mikloš: Pripravili sme dobrý rozpočet

Napriek zložitej situácii, ktorú zdedila nová vláda po predchádzajúcom kabinete, sa podarilo pripraviť včas dobrý rozpočet na rok 2010, konštatoval minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

23.09.2010 15:31
Minister financií Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (69)

„Dobrý preto, lebo znamená ozdravenie verejných financií, riešenie akútne zlej situácie a zároveň vytváranie predpokladov na rast ekonomiky, zamestnanosti a životnej úrovne,“ zdôraznil šéf rezortu financií.

Zdedený stav vo verejných financiách je podľa neho žalostný, keď deficit za minulý rok bol 8 % hrubého domáceho produktu (HDP) a takmer 8 % dosiahne aj v tomto roku. „Príprava rozpočtu bola zložitá aj preto, že najmä zo strany bývalého ministra Jána Počiatka dochádzalo ku kamuflovaniu a zatajovania čísiel a nebola žiadna predpríprava rozpočtu,“ pripomenul Mikloš.

Považuje preto za drzosť, keď expremiér Robert Fico (Smer-SD) kritizuje aktuálne konsolidačné kroky novej vlády. „Obrovská miera plytvania a korupcie nevznikla za nás, ale za vlády Roberta Fica,“ vyhlásil minister. Ten navyše podľa neho vytrháva slová z kontextu, keď tvrdí, že pripravený balík opatrení spomalí rast slovenskej ekonomiky.

Aktuálna prognóza rezortu financií hovorí o tom, že rast na budúci rok sa z pôvodných odhadov 3,8 % spomalí na 3,3 %. Podľa Mikloša však ide len o dočasný efekt. „Ak by sa neurobila táto konsolidácia, výrazne by sa znížil rast v ďalších rokoch,“ upozornil.

Kažimír: Konsolidačný balíček vlády je voči ľudom cynický

Konsolidačný balíček vlády Ivety Radičovej je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Petra Kažimíra (Smer-SD) voči ľuďom cynický. „Stredopravá vláda sa vybrala cestou zdražovania, ktoré postihne najslabšie skupiny obyvateľstva. Jedinou dobrou správou je, že máme rozpočet,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Kažimír.

Poslanec sa domnieva, že bývalá vláda by konsolidovala efektívnejšie a bez zvyšovania daní a následného zdražovania, ktoré „brzdí“ ekonomický rast a tvorbu pracovných miest.

Kažimír však zároveň priznal, že by išlo tiež o takzvaný výdavkovo-príjmový mix, pri ktorom by sa dôraz kládol na šetrenie vládnej spotreby. „To chce systémové zmeny, na ktoré je potrebná silná vôľa aj vláda. Táto vláda však predvádza veľkú nerozhodnosť,“ konštatoval Kažimír. Príjmy do štátneho rozpočtu by sa strana Smer-SD snažila získať od skupiny ľudí s vyššími príjmami a pravdepodobne by dočasne siahla aj na druhý pilier. „Ale toto by boli dočasné riešenia. Nie ako daň z pridanej hodnoty, tá sa dvíhať dočasne nedá,“ upozornil Kažimír.

69 debata chyba