Vládny balíček oberie rodinu mesačne o 25 €

Vláda v stredu schválila balíček ozdravenia verejných financií, ktorý prinesie vyššie dane, poplatky a okreše aj výdavky ministerstiev. Bežnú štvorčlennú rodinu balíček podľa prepočtov Pravdy pripraví mesačne od januára asi o 25 eur.

23.09.2010 14:53
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Stane sa tak v prípade, že rodina sa neobmedzí a bude kupovať rovnaké tovary a platiť za podobné služby, ktoré však už budú zaťažené vyššími daňami.

Len pre zvýšenie DPH z 19 na 20 percent si štvorčlenná rodina s dvoma deťmi na pravidelných spotrebných nákupoch a výdavkoch na bývanie priplatí mesačne asi osem eur. Takýto výpočet vychádza z doterajších nákladov domácnosti, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. Ak rodina býva v byte a kúri teplom, tak pre nové dane zaťažujúce teplo si za pravidelné účty priplatí mesačne ďalších asi 1,5 eura a pre nové poplatky za elektrinu každý mesiac ďalšie euro navyše. Ak je hlava rodiny pivár a dopraje si tak ako priemerný Slovák asi 15 pív mesačne, pre zvýšenie spotrebných daní na pivo sa rodine mesačné výdavky zdvihnú o ďalšie euro. Ak jeden z rodičov spomínanej rodiny aj fajčí, a to asi desať škatuliek za mesiac, pre rast spotrebných daní na tabak rodina minie mesačne ďalšie euro navyše.

V prípade, že rodina vlastní automobil, čaká ju rast výdavkov pre vyššie zdanenie palív. Ak za mesiac spáli bežných asi sto litrov paliva, na pumpe nechá od nového roka mesačne asi o päť eur viac. Zdraženie ročnej diaľničnej nálepky sa v pomere na mesačné výdavky rodiny premietne nárastom o ďalšie vyše jedno euro.

Balíček pripraví rodinu o peniaze napríklad aj v prípade, že člen rodiny má životnú poistku či tretí dôchodkový pilier, pri ktorom príde od januára o daňovú úľavu 75 eur ročne, čo je v prepočte na mesiac ďalších šesť eur.

2 debata chyba