Šetrenie sa vo vláde dotkne najviac úradníkov

Štátny rozpočet na rok 2011 nepoteší štátnych úradníkov, armádu či zdravotníkov. Tešiť sa na viac peňazí, naopak, môžu rezorty dopravy, sociálnych vecí a školstva.

23.09.2010 08:01
sporenie, peniaze, úspory, vklad, banka Foto:
Ilustračné foto
debata

Rámec rozpočtu v utorok v noci odobrila Koaličná rada. Predpokladá sa, že zhruba do týždňa pôjde rozpočet do vlády. Predbežne sa majú výdavky na budúci rok znížiť pre vybrané kapitoly oproti predpokladanej skutočnosti za tento rok spolu o 985 miliónov eur.

Balík 1
Balík 1 Balík 1

Táto suma spolu s navýšenými príjmami o 770 miliónov eur tvorí balíček v sume 1,75 miliardy eur, ktorým chce kabinet zastaviť rastúce zadlžovanie krajiny z uplynulých dvoch rokov. Ozdraviť ekonomiku chce vláda postupne a je možné, že v rokoch 2011 a 2012 prídu ďalšie menšie balíčky. Podľa informácií Pravdy by sa mali týkať napríklad obmedzení pri stavebnom sporení či zaistenia viac peňazí pre štát z hazardu.

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) v stredu pripustila, že rok šetrenia stačiť nebude. „Konsolidácia bude musieť pokračovať. Rozložili sme záťaž na riešenie skoro na tri roky,“ povedala Radičová.

Výdavky štátu majú na budúci rok bez eurofondov dosiahnuť 12,9 miliardy eur. Je to o vyše 200 miliónov eur viac, ako sú tohtoročné plánované výdavky štátu, ktoré nastavila minulá vláda. Radičovej kabinet však tvrdí, že bude šetriť. Upozorňuje, že ak by na strane výdavkov neprišiel balíček za 985 miliónov eur, výdavky na rok 2011 by vysoko prevýšili 13 miliárd eur a zadlžovanie krajiny by pokračovalo. Rezort financií pritom upozornil, že výdavky niektorých rezortov na tento rok, ako napríklad financií či vnútra, boli umelo podhodnotené a v skutočnosti budú vyššie, ako sa plánovalo. Spolu štát tento rok minie zrejme 13,3 miliardy eur.

Na mzdách úradníkov chce vláda na budúci rok spolu ušetriť takmer 154 miliónov eur. O desatinu sa majú platy krátiť väčšine úradníkov s výnimkou policajtov a hasičov, kde má krátenie dosiahnuť päť až šesť percent. Rezorty to budú zrejme riešiť prepúšťaním civilistov a nie zásahových zložiek. V iných rezortoch je však možné prepúšťanie tisícov úradníkov, ktoré sa dotkne napríklad colníkov. Výdavky bude vláda škrtiť aj na rekonštrukcii Hradu či výstavbe národného futbalového štadióna. Dotácie pre poľnohospodárov by napriek škrtom v rezorte mali na budúci rok zostať na úrovni 90 percent priamych platieb únie.

Časť ušetrených peňazí oproti tomuto roku však vyplýva z iných okolností ako snahy vlády. Tento rok napríklad kabinet dá 80 miliónov eur na škody spôsobené povodňami a na budúci rok s týmito výdavkami rozpočet nepočíta. Na druhej strane vláda vyčlenila pre rok 2011 sumu 33,5 milióna eur na protipovodňovú ochranu, na ktorú štát peniaze tento rok nedal.

Štát zníži na budúci rok deficit aj vďaka tomu, že tento rok vráti Bruselu 37,6 milióna eur z nesprávneho čerpania eurofondov, napríklad aj na známy nástenkový tender a na budúci rok sa s podobnými výdavkami nepočíta. Vláda ráta aj s tým, že končí kríza a na budúci rok už nebude musieť mimoriadne dotovať samosprávy, čím má medziročne ušetriť takmer 90 miliónov eur.

debata chyba