Zamestnávatelia vláde: Zvýšte DPH na 21 percent a šetrite

Zamestnávatelia by chceli konsolidovať verejné financie inak. Viaceré zmeny by nerobili, ale viac by šetrili a zdvihli DPH na 21 percent.

22.09.2010 14:21
euro, bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Problémy pri realizácii vládou navrhovaných opatrení najviac podľa nich doľahnú na poľnohospodárov, potravinárov a živnostníkov, no cez zvýšenie odvodov sa dotknú všetkých podnikateľov i zamestnancov.

„Odporúčame vláde riešiť príjmovú stránku konsolidačného balíčka vypustením návrhov na zvýšenie spotrebných daní, najmä z piva a energií, daní z príjmov, návrhov na zmeny v oblasti zdaňovania živnostníkov a návrhov na zvýšenie odvodového zaťaženia, a to kompenzáciou za rozsiahlejšie úspory na strane výdavkov a dočasné zvýšenie dane z pridanej hodnoty o ďalší percentuálny bod,“ uviedol v stanovisku, ktoré poskytol médiám viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka.

Vláda, ktorá chce skvalitniť podnikateľské prostredie, zvýšiť zamestnanosť a kvalitu života občanov, by sa podľa neho mala vyhnúť uplatneniu opatrení, ktoré negatívne dopadnú nielen na podnikateľov, ale i bežných občanov, a to najmä prostredníctvom ďalšieho zvýšenia nezamestnanosti.

4 debata chyba