Úsporný balíček hladko prešiel vládou

Vláda Ivety Radičovej v stredu schválila zvýšenie DPH na 20 percent, rast spotrebných daní a ďalšie opatrenia úsporného balíčka.

22.09.2010 12:17 , aktualizované: 14:43
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent a zrušenie daňového zvýhodnenia predaja z dvora majú v budúcom roku priniesť štátu 185,5 milióna eur.

V roku 2012 ministerstvo financií počíta s nárastom príjmov o viac ako 196 miliónov eur a o rok neskôr by daňové príjmy mali vzrásť o viac ako 209 mil. eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o DPH, ktorú v stredu schválila vláda.

Zmeny v sadzbách DPH pripravilo ministerstvo financií s účinnosťou od 1. januára 2011. Od nového roka by sa tak mala dočasne zvýšiť základná sadzba dane z 19 % na 20 % a zároveň by sa mala zrušiť znížená sadzba DPH vo výške 6 %, ktorá sa uplatňuje na predaj potravín z dvora. Zvýšenie základnej sadzby dane pripravilo ministerstvo ako dočasné opatrenie, ktorého platnosť skončí, keď schodok verejnej správy dosiahne úroveň menej ako 3 % hrubého domáceho produktu. „V období od 1. januára 2011 do posledného dňa kalendárneho roka, v ktorom Európska komisia uverejní údaje o tom, že aktuálny schodok verejnej správy Slovenskej republiky je menej ako 3 %, je základná sadzba dane na tovary a služby 20 % zo základu dane,“ uvádza ministerstvo v návrhu novely zákona. Skončenie obdobia uplatňovania zvýšenej základnej sadzby dane pritom rezort financií vyhlási všeobecne záväzným právnym predpisom.

Zdražie pivo aj cigarety

Ministri odsúhlasili tiež zmeny zákonov, ktorých cieľom je zvýšiť spotrebné dane z pivaa tabakových výrobkov. Spotrebná daň z piva by sa mala pritom zvýšiť s účinnosťou od marca budúceho roka.

Zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov je naplánované v dvoch krokoch, a to od 1. februára 2011 a následne od 1. marca 2013. Spotrebné dane z minerálneho oleja či z uhlia a zemného plynu by mali vzrásť s účinnosťou od začiatku budúceho roka.

V rámci spotrebnej dane z cigariet sa špecifická časť dane zvyšuje od 1. februára 2011 z 52,44 eura / 1 000 kusov na 55,70 eura / 1 000 kusov: Od začiatku marca 2013 sa následne zvýši až na 59 eur / 1 000 kusov. Percentuálna časť dane sa upravuje od 1. februára 2011 z 24 % z ceny cigariet na 23 % z ceny cigariet a minimálna sadzba dane sa v prvom kroku zvýši z 81,32 eura / 1 000 kusov na 85 eur / 1 000 kusov a následne od marca 2013 vzrastie na 90 eur / 1 000 kusov. Sadzba dane z cigár a cigariet sa od februára budúceho roka zvyšuje zo 69,70 eura / 1 000 kusov na 72,86 eura / 1 000 kusov a od 1. marca 2013 vzrastie na 77,14 eura / 1000 kusov. Sadzba dane z tabaku sa v prvom kroku zvyšuje zo 64,06 eura / kg na 66,96 eura / kg a v druhom kroku vzrastie 70,90 eura / kg.

Základná sadzba spotrebnej dane z piva by sa na základe novely zákona o spotrebnej dani z piva mala zvýšiť z 1,65 eura za hektoliter a stupeň Plato na 2,45 eura, pričom znížená sadzba spotrebnej dane z piva by mala vzrásť z 1,22 eura na 1,82 eura za hl a stupeň Plato. Spotrebné dane z piva by sa mali zvýšiť s účinnosťou od 1. marca 2011.

Daň stúpne aj u energií

Ministerstvo financií pripravilo aj novelu zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu. Uhlie a zemný plyn použité teplárenskými spoločnosťami na výrobu tepla sa budú na základe novely zdaňovať spotrebnou daňou, a to zemný plyn vo výške 1,32 eura / MWh a uhlie vo výške 10,62 eura / t. Zemný plyn (CNG) používaný ako pohonná látka sa bude zdaňovať spotrebnou daňou vo výške 13,27 eura / MWh.

V rámci novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja sa rozširuje sortiment biogénnych látok o bioetanol s obsahom alkoholu najmenej 99,7 % objemu, rovnako sa mení systém daňového zvýhodňovania zmesi minerálneho oleja (motorového benzínu a nafty) s biogénnou látkou tak, že nahrádza doterajších 122 daňových sadzieb novým environmentálnym pravidlom daňového zvýhodňovania týchto minerálnych olejov. Rovnako sa ruší znížená sadzba spotrebnej dane na označené plynové oleje, tzv. červenú naftu.

Taktiež sa znižuje aj sadzba spotrebnej dane na skvapalnené plynné uhľovodíky (LPG) určené na použitie, ponúkané na použitie alebo použité ako pohonná látka a zároveň sa ruší oslobodenie od spotrebnej dane v prípade ak sú použité ako pohonná látka. Na základe nových pravidiel sa ruší aj oslobodenie pre rastlinné oleje alebo FAME (metylestery mastných kyselín), ktoré použila právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá vykonáva výrobnú činnosť v pôdohospodárskej produkcii v rámci podnikania ako pohonnú látku alebo, ako palivo, a ak ju vyrobila zo suroviny, ktorú dopestovala.

Dôchodky sa majú od roku 2012 zvyšovať o pevnú sumu

Všetky dôchodky by sa mali od začiatku roka 2012 zvyšovať pevnou sumou. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v stredu schválila vláda. Pevná suma, o ktorú majú každoročne rásť penzie, má pritom závisieť od medziročnej inflácie vykázanej Štatistickým úradom SR za prvý polrok predchádzajúceho roka a od výšky priemerného starobného dôchodku k 30. júnu predošlého roka.

O takto vypočítanú pevnú sumu sa majú zvyšovať starobné, predčasné starobné, sociálne a invalidné dôchodky. Vdovské a vdovecké penzie sa majú upravovať smerom nahor o 60 % takto vypočítanej pevnej sumy a sirotské dôchodky o 40 % zo sumy, o ktorú sa zvýšia starobné dôchodky.

Predčasný dôchodok a práca sa budú vylučovať

Nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku navrhuje ministerstvo práce a sociálnych vecí podmieniť stratou príjmu ku dňu vzniku nároku na predčasný dôchodok.

„Zastavenie výplaty predčasného starobného dôchodku jeho poberateľovi, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť, sa realizuje ako jedno z opatrení na zabezpečenie finančnej stabilizácie základného fondu dôchodkového poistenia,“ uvádza ministerstvo. Rezort chce tiež v systéme dôchodkového poistenia udržať „odôvodnenú mieru solidarity“ a preto systém redukcie a zvyšovania priemerného osobného mzdového bodu na účely výpočtu dôchodku plánuje zachovať na úrovni hodnôt platných v roku 2011.

Zmení sa ochranná lehota v nemocenskom poistení

Ochranná lehota v nemocenskom poistení by sa mala skrátiť zo súčasných 42 dní na 7 dní, a to s cieľom redukovať neodôvodené vyplácanie nemocenských dávok. „V súčasnom období, keď je fyzická osoba v období po zániku nemocenského poistenia chránená dávkou v nezamestnanosti z poistenia v nezamestnanosti, je jej trvanie neprimerane dlhé a preto sa navrhuje jej skrátenie,“ zdôvodňuje ministerstvo návrh na skrátenie ochrannej lehoty. Podmienky nároku na ošetrovné dobrovoľne nemocensky poistených osôb by sa mali sprísniť stanovením minimálneho obdobia tohto poistenia na 270 dní, obdobne ako je to pri nemocenskom.

Zrušia sa niektoré výnimky v zdaňovaní príjmov

Zamestnancov ako aj podnikateľov čakajú od nového roka viaceré zmeny v zdaňovaní ich príjmov. Rezort financií pripravil v rámci novely zrušenie viacerých výnimiek v zdaňovaní príjmov. Nové pravidlá by mali začať platiť od začiatku budúceho roka.

Ministerstvo v novele napríklad pripravilo obmedzenie niektorých výhod a výnimiek zo zdanenia. Zruší sa tak napríklad možnosť zníženia základu dane zdravotníckych pracovníkov o náklady na špecializačné vzdelávanie.

Doterajšie oslobodenie od dane do výšky 5-násobku životného minima sa podľa nových pravidiel pri vymedzených príjmoch nahradí pevne stanovenou sumou vo výške 500 eur. Rovnako rezort financií navrhuje zjednotiť paušálne výdavky u fyzických osôb s príjmami z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti na jednotnú výšku 40 %.

Jednou zo zmien je aj zjednotenie spôsobu odpisovania hmotného majetku obstaraného formou finančného prenájmu s inými formami obstarania.

Podľa nových pravidiel sa zruší aj oslobodenie príjmov z predaja nehnuteľností, v ktorých mal predávajúci trvalý pobyt najmenej dva roky. Zachovaná však zostáva podmienka vlastnenia nehnuteľnosti počas piatich rokov vrátane nehnuteľností nadobudnutých dedením. Ministerstvo v novele navrhuje aj zrušenie oslobodenia príjmov plynúcich z prenájmu a predaja majetku obcí a vyšších územných celkov ako aj ich rozpočtových organizácií.

Zmeny by sa mali dotknúť aj nezdaniteľných časti základu dane, ktoré si môžu daňovníci uplatniť. Ministerstvo totiž navrhlo obmedzenie uplatňovania nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a na manželku len na tzv. aktívne príjmy. To znamená, že táto nezdaniteľná časť základu dane sa bude uplatňovať len v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Zruší sa pritom aj nezdaniteľná časť základu dane na účelové sporenie, životné poistenie a doplnkové dôchodkové sporenie.

10 debata chyba