Odborárom sa nepáči úsporný balíček, pripravujú protesty

Odborári chystajú protestné akcie, ako presne budú vyzerať, určí Predstavenstvo Konfederácie odborových zväzov (KOZ) na stredajšom stretnutí.

21.09.2010 18:32
Odborári z OZ KOVO. Foto:
Odborári z OZ Kovo pri proteste pred dvomi rokmi.
debata (6)

„Nálady vo zväzoch sú také, že je výrazný nesúhlas s týmto navrhovaným balíčkom. Predstavenstvo rozhodne, do akých akcií konfederácia pôjde, ale určite sa budú nejaké pripravovať,“ vyhlásil po rokovaní tripartity viceprezident KOZ Vladimír Mojš.

Na utorkovom stretnutí sociálnych partnerov sa totiž odborári s vládou nedohodli a kľúčový balíček na ozdravenie verejných financií pôjde na rokovanie ministrov nezmenený. Predstavitelia odborov s nevôľou prijali návrh na zvýšenie dani z pridanej hodnoty (DPH) o jeden percentuálny bod, a to z 19 % na 20 %. Nesúhlasili ani s rastom spotrebných daní na pivo, alkohol, s tabakom však problém nemali. „S týmito návrhmi sme vyjadrili nesúhlas. Dôvod je jediný, a to zaťaženie občanov najnižších príjmových skupín,“ konštatoval Mojš.

Ako dodal šéf Odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna, navrhované opatrenia neúmerne zaťažia bežných ľudí. „Nie je to rozdelené spravodlivo, viac je zaťažený občan ako kapitál či podnikateľské subjekty,“ vysvetlil svoj postoj s tým, že po schválení takto navrhovaných zmien dôjde k zníženie životnej úrovne občanov.

Prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Marián Jusko reakciu KOZ kritizoval. „Na súčasnú finančnú situáciu je potrebné reagovať. Mne sa zdá, že stanovisko odborárov je príliš jednostranné. Nechcú znášať žiadnu bolesť, bolesť znášame aj my, podnikatelia,“ podotkol.

Prerokúvali sa aj návrhy, s ktorými nesúhlasili zamestnávatelia. Ide napríklad o zrušenie odpočítateľnej položky pri treťom pilieri či zavedenie spotrebnej dane z piva. „My sme predložili ekonomickému balíčku protinávrh, aby sa zvýšila sadzba DPH o dva percentuálne body s tým, že tie kontroverzné body, s ktorými máme aj my problémy, by zostali v takom stave, ako sú,“ konkretizoval člen prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) však tento návrh podľa jeho slov odmietol.

6 debata chyba