Slováci si cenia euro viac než iní v eurozóne

Slováci hodnotia jednotnú euromenu oveľa pozitívnejšie ako verejnosť v iných krajinách eurozóny, a to až 64 percent Slovákov oproti priemeru 38 percent za 11 krajín EÚ. Slovenská verejnosť rovnako pozitívne oceňuje aj vplyv členstva v EÚ na ekonomiku (68 percent).

15.09.2010 13:49
euro, peniaze, hotovosť, financie, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyplýva to z výsledkov výskumu Transatlantické trendy, počas ktorého sa zbierali údaje v 11 krajinách EÚ, Turecka a USA v júni tohto roka. Z každej krajiny odpovedalo asi 1000 respondentov.

Slováci podľa neho začali výraznejšie vnímať zahraničnú politiku amerického prezidenta po nástupe Baracka Obamu. Z pôvodnej 19-percentnej podpory vzrástlo toto číslo vlani na 71 percent. Kým u iných európskych krajín nastal v tomto roku pokles „obama-mánie“, na Slovensku pokračuje (76 percent).

Výskumom sa tiež zistilo, že Slovensko sa posunulo vyššie aj v pozitívnom vnímaní Severoatlantickej aliancie. Vlani považovalo členstvo v NATO za dôležité pre bezpečnosť 52 percent opýtaných, v tomto roku sa ich počet zvýšil na 64 percent. Slovensko sa tak zaradilo medzi krajiny s najvyšším podielom takýchto názorov (vyššie hodnoty spomedzi 11 EÚ krajín dosiahli v roku 2010 len Holandsko, Veľká Británia, Portugalsko a Rumunsko).

Hrozbu hospodárskej krízy a jej zvládnutie vnímajú Slováci, Európska únia a USA podobne citlivo a jej zvládnutie považujú za top-prioritu pre svetových lídrov.

debata chyba