O presune eurofondov na dopravu začnú debaty na budúci týždeň

Zmeny v rozdelení eurofondov medzi jednotlivé operačné programy tak, aby sa viac podporila výstavba dopravnej infraštruktúry, sú podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) reálne. O detailoch rozpočtu na budúci rok začnú koaliční lídri hovoriť budúci týždeň.

15.09.2010 07:45
zápcha, diaľnica, doprava, premávka Foto:
Ilustračné foto
debata

Okrem dohody jednotlivých rezortov nám musí zmenu v rozdelení prostriedkov z fondov EÚ odsúhlasiť aj Brusel. Ani to však nemusí trvať dlho, myslí si šéfka kabinetu. „Je to vec rokovaní, ktoré sa dejú a ja nevidím dôvod, aby sa to zbytočne naťahovalo,“ zdôraznila.

Priority eurofondov boli podľa nej zadefinované ešte pred hospodárskou krízou a Slovensko nie je jediná krajina, ktorá zmenou rozdelenia európskych peňazí chce riešiť jej dopady. Záujem na tom má mať pritom celá vláda, Radičová preto nepredpokladá, že by sa rôzne ministerstvá na prerozdelení aj vo svoj neprospech nedohodli.

V súvislosti s výhradami, že čerpanie eurofondov sa momentálne zaseklo, premiérka pripomenula, že šéf tejto sekcie na úrade vlády bol krátko po nástupe nového kabinetu odvolaný pre rozhodovanie, ktoré je za hranou zákona a je na neho podané aj trestné oznámenie. „Kým nebude urobený poriadok na koordinačnej jednotke, nebudú odstránené všetky tie podvodné projekty a zmluvy, čerpanie nie je podstatná otázka. Pretože takéto zmluvy, aké boli podpísané, by nám mnohé Brusel nikdy nepreplatil,“ dodala.

debata chyba