Počiatek: Nie sme ako Grécko. Potvrdzuje to prognóza vysokého rastu

Zverejnená prognóza rezortu financií o očakávanom 4-% raste slovenskej ekonomiky v tomto roku je dôkazom, že súčasný šéf rezortu Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) klame, keď sa zo SR snaží vytvárať obraz skrachovanej ekonomiky podobnej Grécku, uviedol exminister financií a poslanec Národnej rady (NR) SR za najsilnejšiu opozičnú stranu Smer-SD Ján Počiatek.

14.09.2010 19:06
Ján Počiatek Foto:
Exminister financií Ján Počiatek.
debata (17)

„Samotný Inštitút finančnej politiky na ministerstve financií pod vedením pána Mikloša konštatuje, že Slovensko zaznamenalo v prvých dvoch štvrťrokoch najvyšší rast v rámci Európskej únie a očakáva sa, že celoročný rast bude na úrovni 4 %, čo bude určite najvyššie číslo v rámci EÚ,“ zdôraznil Počiatek. Je tak podľa neho jasné, že protikrízové opatrenia prijaté predchádzajúcou vládou priniesli svoj efekt.

Zároveň upozornil na očakávané spomalenie rastu SR v budúcom roku na 3,3 %, a to predovšetkým v dôsledku konsolidačných opatrení prijímaných novou vládou. „Myslíme si, že by bolo vhodné opäť sa zamyslieť nad týmto konsolidačným balíčkom, pretože prináša spomalenie rastu a neprináša tvorbu pracovných miest,“ tlmočil stanovisko Smeru-SD Počiatek.

Jeho stranícky kolega a bývalý štátny tajomník rezortu financií Peter Kažimír pripustil, že Smer-SD v zásade súhlasí s plánovaným tempom a mierou konsolidácie verejných financií, nie však s nástrojmi, ktoré súčasná vláda chce na tento účel použiť.

„Vyzývame koalíciu, aby sa ešte raz vrátila ku konštrukcii konsolidačného balíka, aby sa vrátila k pôvodnému nastaveniu výdavkovo-príjmového mixu v pomere dva ku jednej v prospech šetrenia na strane vládnych výdavkov,“ vyhlásil opozičný poslanec. Na strane príjmov by sa zase vláda mala podľa neho viac sústrediť na zdanenie vyšších príjmových skupín obyvateľstva, ktoré by menej ohrozilo domácu spotrebu v porovnaní s plánovaným zvýšením DPH či spotrebných daní.

Vláda plánuje budúci rok znížiť deficit verejnej správy z tohtoročnej odhadovanej úrovne 7,8 % na 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Plánované zníženie deficitu si vyžiada fiškálne opatrenia na úrovni 2,5 % HDP, keďže deficit v roku 2011 by podľa ministerstva financií pri nezmenených politikách dosiahol približne 7,4 % HDP. Tento cieľ predstavuje zníženie deficitu o 1,7 miliardy eur, z čoho 900 miliónov sa má získať úsporou vládnych výdavkov a 800 miliónov zvýšením príjmov štátu.

„Bez fiškálnej konsolidácie by bol ekonomický rast v roku 2011 na úrovni 3,8 % namiesto odhadovaných 3,3 %, výrazne by sa však zhoršili vyhliadky pre stabilný rast v nasledujúcom období,“ pripustil dnes rezort financií. V ďalších rokoch by už mala slovenská ekonomika rásť v dôsledku zlepšenia trhu práce a oživenia spotreby domácností výrazne rýchlejšie, a to na úrovni 4,5 % v roku 2012 a 4,7 % v roku 2013.

17 debata chyba