Fico: Zrušený PPP projekt by zlacnel o štvrtinu

Zrušený PPP projekt časti súkromnej diaľnice D1 mohol byť podľa expremiéra Roberta Fica lacnejší o štvrtinu kvôli lepšej situácii na finančných trhoch.

14.09.2010 16:11
Robert Fico Foto:
Expremiér Robert Fico.
debata (99)

Konzorcium, ktoré malo vystavať diaľnicu D1 formou projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP), chcelo znížiť cenu o 24 %. „Bola to preto vynikajúca príležitosť dokončiť diaľnicu medzi Dubnou Skalou a Prešovom,“ konštatoval na predseda najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Robert Fico.

Staviteľ bol ochotný znížiť cenu pre zlepšenie situácie na finančných trhoch. Podľa Fica tak predstavitelia vládnej koalície klamali v tom, že neexistuje finančné zázemie pre tento projekt. „Pán Figeľ sa preukázal ako absolútny amatér a nehovoril pravdu o týchto projektoch,“ pripomenul.

Zrušenie prvého balíka PPP bude mať podľa predsedu strany Smer-SD vplyv aj na zamestnanosť. „Môžeme hovoriť o celkovom počte asi 4000 až 5000 ľudí, ktorí prídu o prácu,“ podotkol. Slovensko sa tiež pripravilo o 120 miliónov eur ročne na dani z pridanej hodnoty, ktoré by pri realizovaní stavby prichádzali do štátnej pokladnice.

Vláda však naopak rozhodla o dostavbe komunikácie medzi Košicami a Miškolcom. „Je to naozaj veľmi paradoxné. Ide o rozhodnutie, ktoré bolo absolútne v prospech Maďarskej republiky,“ uviedol Fico. Kamionisti ale aj vodiči osobných áut totiž po dokončení cesty podľa neho uprednostnia pri cestovaní medzi Košicami a Bratislavou maďarskú diaľnicu. Práve Maďarsko tak bude profitovať z diaľničných poplatkov a mýtneho.

Ako dodal exminister dopravy a poslanec za stranu Smer-SD Ľubomír Vážny, rozhodnutie nestavať vážne poškodzuje výstavbu diaľnic. „Ministerstvo zatiaľ zahmlieva, čo ešte bude robiť,“ dodal. Zároveň podotkol, že súčasná vláda pravdepodobne dokončí iba 30 km ciest. Ide napríklad o obchvat mesta Žiar nad Hronom v dĺžke 6,6 km.

99 debata chyba