LEGO nepresadilo svoju tehličku ako ochrannú známku. Zastavil to súd

Dánsky výrobca stavebníc LEGO si nemôže registrovať svoju svetoznámu tehličku ako ochrannú známku. Rozhodol o tom v utorok Európsky súdny dvor (ESD) s odôvodnením, že tehličku nie je možné ničím jednoznačne odlíšiť od produktov ostatných firiem.

14.09.2010 11:55
Lego City - Hasičská stanica Foto:
Lego City - Hasičská stanica
debata

Začiatok kauzy sa viaže ešte s rokom 1996, kedy si dánska firma zaregistrovala stavebnicovú jednotku, teda kváder so šiestimi výstupkami rozloženými v dvoch radoch, v Európskej únii na Úrade pre harmonizáciu jednotného trhu (OHIM). Ten však registráciu stiahol, pretože dostal sťažnosť zo strany konkurenčnej Mega Brands.

LEGO sa však svojej značky nechcelo vzdať a obrátilo sa na ESD. Ten dnes vyniesol rozsudok, že „nie je možné zaregistrovať tehličku ako obchodnú značku, pretože jej vlastnosti majú slúžiť úžitku a nie sú vytvorené na účely identifikácie“. Súd ďalej konštatuje, že „dva rady výstupkov na vrchnej strane tehličky slúžia na to, aby sa dosiahol technický výsledok, ktorým je spojenie stavebníc,“ a teda tento charakter výrobku nie je jedinečným poznávacím znamením v porovnaní s inými druhmi stavebníc, ktoré majú rovnakú funkciu.

debata chyba