Trh s pivom sa potápa, aj keď Mikloš tvrdí opak

Vojna o budúcnosť slovenského pivovarníctva pokračuje. Ministerstvo financií odmieta, že zamýšľaným zvýšením spotrebnej dane z piva, na ktorom sa dohodli štyri koaličné strany, potápa trh s pivom. Pivovarníci, naopak, tvrdia, že pripravované takmer 50–percentné zvýšenie spotrebnej dane na pivo povedie k úpadku pivovarníctva. Opierajú sa o scenár po poslednom skokovom zvýšení daní z roku 2003, ktoré položilo malé pivovary.

14.09.2010 11:25
pivo, alkohol Foto:
Ilustračné foto
debata (78)

Vojna o budúcnosť slovenského pivovarníctva pokračuje. Ministerstvo financií odmieta, že zamýšľaným zvýšením spotrebnej dane z piva, na ktorom sa dohodli štyri koaličné strany, potápa trh s pivom. Pivovarníci, naopak, tvrdia, že pripravované takmer 50–percentné zvýšenie spotrebnej dane na pivo povedie k úpadku pivovarníctva. Opierajú sa o scenár po poslednom skokovom zvýšení daní z roku 2003, ktoré položilo malé pivovary.

Po ňom totiž podľa pivovarníkov spotreba piva prudko poklesla o vyše 20 percent. Rezort financií, naopak, tvrdí, že nepoklesla a tak sa trh nepotopí ani teraz.

„Je pravda, že od daňovej reformy domáca produkcia piva kontinuálne klesá, no jeho spotreba je prakticky konštantná,“ tvrdí v stanovisku k zvyšovaniu spotrebnej dane na pivo Martin Jaroš, hovorca ministra financií. Dôkazom „prakticky konštantnej spotreby piva“ má byť podľa ministerstva financií jej vývoj v poslednom desaťročí. Od roku 2002, keď spotreba piva priemerne na jedného obyvateľa dosiahla vrcholnú hodnotu 3,7 litra prepočítanú na stopercentný alkohol, však v skutočnosti do roku 2009 klesla o 14 percent na vlaňajších 3,2 litra.

Štatistický úrad SR, o údaje ktorého sa ministerstvo financií opiera, však vykazuje spotrebu piva dvojako. Ministerstvo si vybralo miernejšie klesajúci údaj o spotrebe čistého alkoholu v pive. Priama spotreba piva však podľa úradu poklesla od roku 2002 ešte viac. A to z 92,3 litra piva na Slováka na 79,2 litra piva v roku 2009, čo je pokles až o takmer 17 percent. Pivovarníci pritom hovoria, že vlani údaj spadol až na 73 litrov na Slováka a pokles celkovo dosiahol oproti roku 2002 až takmer 22 percent.

Pivovarníci nepovažujú za správne, keď sa spotreba piva udáva na stopercentný alkohol. „Spotreba sa roky vždy uvádzala najmä v čistom pive. Pre občana to je priezračnejšie a pochopiteľnejšie,“ myslí si riaditeľ pivovarníckeho združenia Roman Šusták. Rozdiel medzi oficiálnou a pivovarníckou štatistikou vysvetlil riaditeľ združenia tým, že pivovary zaratúvajú do spotreby piva vlastnú výrobu plus dovoz.

Vlani sa na Slovensku vyrobilo 3,2 miliónov hektolitrov piva. Z Česka sa doviezlo 487–tisíc hektolitrov a z ďalších krajín maximálne 200–tisíc až 250–tisíc hektolitrov. „Keď túto spotrebu zrátame a vydelíme počtom obyvateľov, potom sa vlani vypilo naozaj len 73 litrov piva na Slováka,“ tvrdí Šusták a dodáva, že na to, aby sa udržala konštantná spotreba piva, by sa muselo ročne doviezť 1,4 milióna hektolitrov piva. A také množstvo sa nikdy nedoviezlo. Ministerstvo nesúhlasí, že problém pokračujúceho poklesu výroby piva je otázkou spotrebnej dane, ale skôr konkurencieschop­nosti. Nepredpokladá, že zvýšenie dane o zhruba 4 centy na fľašu piva spôsobí výpadok na DPH či iných príjmových položkách. Pivovarníci sú presvedčení o opaku a boja sa, že spotreba klesne pod 70 litrov na obyvateľa, čo povedie k prepúšťaniu a možnému zániku malých pivovarov.

78 debata chyba