Mikloš: Pri pôžičke Grécku sme nepodľahli tlaku

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) nechcel priamo potvrdiť údajné kritické vyjadrenia prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claudea Tricheta na adresu Slovenska. Rokovania ministrov financií eurozóny, na ktorých mala táto kritika zaznieť, sú totiž neverejné.

12.09.2010 14:31
Minister financií Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (34)

„Môžem potvrdiť, že stanovisko vlády a európskych inštitúcií bolo zásadne rozdielne,“ pripustil v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minúť 12 Mikloš s tým, že napriek opakovanej kritike z ich strany SR nepodľahla tlaku na poskytnutie pôžičky vysoko zadlženému Grécku. Tá bola podľa neho predchádzajúcou vládou dohodnutá za „nehoráznych podmienok“ a predstavuje len falošnú solidaritu.

Trichet bol podľa agentúry Reuters rozhorčený odmietnutím Slovenska podieľať sa na pôžičke Grékom. Podľa neho dala SR jej odmietnutím zlý príklad a ECB v budúcnosti nepodporí vstup iných krajín do eurozóny, pokiaľ si bude istá, že by mohli v podobných prípadoch postupovať rovnako.

„Chránime legitímne záujmy Slovenskej republiky, je to rozhodnutie slobodne zvoleného parlamentu,“ odkázal Mikloš európskym inštitúciám. Pripomenul pritom, že za pôžičku Grécku hlasoval v Národnej rade (NR) SR iba jeden poslanec, pričom hlasovania sa zdržal aj celý klub strany Smer-SD.

Poslanec tejto strany a exminister financií Ján Počiatek však upozornil, že Slovensko svojim prístupom k pomoci Grécku stratilo reputáciu v EÚ a tento krok bude mať svoje následky. Môže sa to prejaviť napríklad už pri našej žiadosti o príspevok na odstraňovanie následkov povodní z Európskeho fondu solidarity.

Fungovanie EÚ aj eurozóny je podľa Počiatka postavené na solidarite a ak krajiny chcú byť členom eurozóny, musia akceptovať stanovené pravidlá. „Máme tu nejaké pravidlá hry, nejaký princíp solidarity a keď sa vám nepáči, nevstupujte do tohto klubu. To je odkaz, ktorý treba medzi riadkami čítať,“ podčiarkol exminister financií.

34 debata chyba