Figeľ zastavil stavbu diaľnice na Kysuciach

Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) rozhodol, že peniaze, ktoré sa mali použiť na stavbu diaľnice D3 na Kysuciach, nasmeruje na iné stavby. Informoval o tom denník Hospodárske noviny.

10.09.2010 10:35
Ján Figeľ Foto:
Minister dopravy Ján Figeľ.
debata

Cesta mala zlepšiť spojenie s Poľskom, zmena sa nepáči primátorovi Žiliny Ivanovi Harmanovi.

„Finančné zdroje chceme presunúť na prioritnejšie ciele. Súčasný stav ciest na tejto trase je vzhľadom na intenzitu dopravy dostačujúci,“ citovali Hospodárske noviny hovorcu ministerstva dopravy Martina Krajčoviča.

Zhruba 60 kilometrov dlhá diaľnica mala byť podľa skorších vyjadrení niekdajšieho šéfa diaľničnej spoločnosti a v súčasnosti poslanca za opozičný Smer-SD Igora Chomu dokončená v roku 2013. Náklady na stavbu vtedy nespresnil.

„Diaľnica D3 by významným spôsobom odbremenila tranzit cez mesto v smere od Poľska a Česka,“ reagoval nespokojne Harman.

Už pred rozhodnutím ministra dopravy zasiahlo do plánov budovania cesty rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie. Ten nariadil zrušiť tender na staviteľa úseku Žilina – Strážov až Žilina – Brodno. Oznámenie o výberovom konaní vraj nebolo v súlade so súťažnými podmienkami a samotné podmienky neboli dostatočne vypracované, tvrdil ÚVO.

Figeľ nedávno rozhodol aj o zastavení plánu predchádzajúcej vlády postaviť asi 75 kilometrov diaľnice medzi Žilinou a Košicami prostredníctvom PPP projektu a zmenil taktiež trasu plánovanej rýchlostnej cesty pri Bratislave.

debata chyba