Vážny: Zrušenie PPP projektu je chybou, Doprastav a Váhostav prepúšťajú

Zmena v stratégií výstavby diaľnic a neuzavretie prvého projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP) prináša prepúšťanie. Doprastav vypovedá zmluvy so 750 pracovníkmi a Váhostav s 320 zamestnancami do konca roka. Upozornil na to v stredu exminister dopravy a poslanec za Smer-SD Ľubomír Vážny.

08.09.2010 14:19
Ľubomír Vážny Foto:
Exminister dopravy Ľubomír Vážny
debata (36)

„Efekt v stavebníctve je taký, že na jedno zamestnanecké miesto treba pripočítať približne štyri subdodávateľské a obslužné činnosti, čiže výsledok takéhoto vládneho programu bude, že približne 5000 ľudí príde o prácu,“ vysvetlil Vážny. Títo ľudia by tak mali do konca roka spadnúť do sociálnej siete.

Ako dodal exminister, spomínané firmy chcú pokračovať v znižovaní stavov zamestnancov aj v budúcom roku. Doprastav pravdepodobne prepustí 500 ľudí a Váhostav ďalších 200. „Je to naozaj vážny problém,“ konštatoval.

Bývalý šéf dopravného rezortu kritizoval aj neuzavretie prvého balíka PPP projektu na výstavbu vybraného úseku diaľnice D1. „Podľa môjho názoru odstúpenia a zrušenie kontraktu významne škodí záujmom Slovenska,“ podotkol. Vyvrátil tvrdenia, že konzorcium, ktoré malo úsek vystavať, nemá finančné krytie. „Nie je to pravda. Problémom bola environmentálna otázka,“ povedal. Tú však mal podľa neho vyriešiť nový šéf ministerstva Ján Figeľ (KDH). „Za celé dva mesiace sa neráčil spojiť s Európskou komisiou a tento problém riešiť,“ priblížil.

Rozhodnutie vlády zvýšiť cenu ročnej diaľničnej nálepky z 36,50 eura na 50 eur označil za „klasické pravicové riešenie“. „Je to nehorázny útok na motoristov,“ dodal. Takéto rozhodnutie podľa neho prinesie aj zvýšenie cien tovarov a služieb, pretože vyššiu cenu za nálepky budú musieť platiť aj malí podnikatelia s autami do 3,5 tony.

Vážny upozornil, že vláda chystá aj skryté opatrenia, ktoré zaťažia motoristov. Rast dane z pridanej hodnoty totiž zvýši cenu pohonných látok. Stúpnuť by mala aj cena tzv. červenej nafty, ktorú v prevažnej miere využívajú farmári. „Vláda Roberta Fica za predchádzajúce štyri roky sa zaviazala a dodržala, že nebude zvyšovať ceny diaľničných nálepiek, kým nebude ukončená celá sieť diaľnic,“ uzavrel.

36 debata chyba