Štvorprúdová cesta do Košíc do roku 2014 nebude, potvrdil Figeľ

Spojenie Bratislavy a Košíc plynulou štvorprúdovou cestou zrejme nebude hotové v tomto volebnom období. Skoršie úvahy, že stavby sa dokončia až po roku 2014, v utorok potvrdil aj minister dopravy Ján Figeľ (KDH) na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub.

07.09.2010 16:09
Diaľnica, Košice, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata (53)

Na trase diaľnice medzi dvomi najväčšími slovenskými mestami je nedokončených ešte asi 100 kilometrov. Patria medzi ne aj dva problematické úseky – pri Žiline a pred Ružomberkom. Okolo Žiliny by mala cesta prechádzať cez masív Malej Fatry a v lokalite je nevyhnutné budovať finančne nákladné tunely. Pred Ružomberkom sa zase stavbári musia vysporiadať s námietkami ochrancov prírody, podľa ktorých by stavba negatívne ovplyvnila životné prostredie. Figeľ nedávno ohlásil, že dočasnou alternatívou by mohlo vybudovanie rýchlostnej cesty medzi Ružomberkom a Banskou Bystricou.

„Myslím, že sa dá vidieť v horizonte po ukončení tohto obdobia,“ priblížil termín ukončenia prác na dokončení prepojenia hlavného mesta s Košicami Figeľ. Jednoznačne však nechcel povedať ani to, či by vodiči mohli jazdiť po najrýchlejších cestných komunikáciách v roku 2015.

Predchádzajúca vláda mienila chýbajúce úseky diaľnice postaviť prostredníctvom dvoch projektov verejno-súkromného partnerstva, takzvaných PPP projektov. Súčasné vedenie ministerstva dopravy sa však už v jednom z nich rozhodlo nepokračovať, pretože investor podľa jeho zástupcov nezískal na stavbu peniaze.

Predstavitelia predchádzajúcej vlády zastavenie PPP projektu ostro kritizovali. Poukazovali na to, že stavba by priniesla pracovné príležitosti pre mnohých ľudí. Figeľ však namietal, že takýto postup by bol hrozbou pre ekonomiku Slovenska v budúcnosti, pretože štát by musel investorovi náklady splácať tri desiatky rokov. „Je treba pamätať, či naše deti by boli s nami spokojné, keď to takto naplánujeme a zafinancujeme,“ vytkol Figeľ plánu svojich predchodcov. Slovensko by muselo po spustení dvoch PPP projektov na diaľnicu do Košíc splácať asi 700 miliónov eur ročne, čo je približne rovnaká suma, aká je potrebná na krytie dôchodkovej reformy.

53 debata chyba