Tretí diaľničný PPP balík má podľa Figeľa šancu

Dohoda o treťom balíku PPP projektov v úseku diaľnice D1 Hričovské Podhradie Dubná Skala je podľa šéfa ministerstva dopravy Jána Figeľa aktuálna a "je na stole". "Termínom finančného uzavretia je koniec októbra 2010.

07.09.2010 15:03
Ján Figeľ Foto:
Minister dopravy Ján Figeľ
debata (10)

Rokovania s koncesionárom prebiehajú dokonca aj v týchto dňoch," uviedol minister v Bratislave v rámci dnešného diskusného fóra Hospodárskych novín HN Club.

Odpoveď na otázku o realizácii tretieho balíka má podľa jeho slov v rukách aj samotný koncesionár. „Potrebujeme dohody, ktoré sú vzájomne výhodné, ktoré reflektujú súčasný stav cien – aj peňazí, aj prác, aj stavebných materiálov. Kým sú rokovania otvorené, aktívne, nechcem ich však komentovať,“ povedal Figeľ.

Dohoda s koncesionárom musí byť podľa neho nielen čitateľná, ale výhodná pre obe strany – tak pre obstarávateľa, ktorým je štát, ako aj pre koncesionára, ktorým je konzorcium firiem.

„Opakujem, tretí balík PPP projektov má teda šancu na realizáciu s tým, že teraz sme v jeseni roku 2010 a dnes je nielen iná cena peňazí, ale aj iná ponuka na trhu. Som presvedčený, že je spoločným záujmom stavať, ale za rozumných a vzájomne výhodných podmienok,“ zdôraznil Figeľ.

„Rokujeme o tom,“ dodal v odpovedi na otázku, či bude požadovať od koncesionára, teda konzorcia vedeného nemeckým Hochtiefom, nejaké zníženie ceny projektu.

10 debata chyba