Únia chce Slovensko presvedčiť o pomoci Grécku. Mikloš nepopustí

Európska únia ešte neskladá zbrane a pravdepodobne sa ešte pokúsi zvrátiť rozhodnutie Slovenska neposkytnúť Grécku pomoc v podobe bilaterálnej pôžičky. Vyplýva to z utorňajšieho ranného stretnutia slovenského ministra financií Ivana Mikloša s komisárom pre ekonomické a finančné otázky Ollim Rehnom.

07.09.2010 11:22
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (14)

Slovenský parlament v auguste zamietol vyplatenie 807 miliónov eur na grécke účty. Táto suma je 1 % z celkovej pomoci vo výške 80 miliárd eur, ktoré majú slúžiť na záchranu verejných financií juhoeurópskej krajiny. Za svoj postoj si SR vyslúžila pomerne ostrú kritiku Bruselu. Ten však stále neupúšťa od snahy presvedčiť Slovensko, aby zmenilo svoj názor na problematiku.

„Mali sme konštruktívny dialóg, diskutovali sme o rozličných náhľadoch na tú istú situáciu v Európe, na solidaritu v Európe. Je veľmi dôležité, aby sme pokračovali v stabilizácii eurozóny, lebo nie sme ešte z najhoršieho vonku. Na to je potrebné, aby sa držali jej členské štáty svojich záväzkov a solidarity k ostatným krajinám i vzhľadom na euro,“ povedal pred zasadnutím Rady ministrov financií EÚ Rehn.

„Zhodli sme sa na tom, že máme rozdielne pozície, čo sa týka gréckej pôžičky. Informoval som komisára Rehna, že stanovisko slovenskej vlády je nemenné a definitívne. Dá sa však očakávať, že euroskupina i Európska komisia budú chcieť túto tému otvoriť, nevylučujem ani tlak na Slovensko. Ale slovenský nemenný a definitívny postoj budem tlmočiť aj ministrom euroskupiny,“ reagoval Mikloš.

Na dnes naplánované stretnutie ministrov financií eurozóny sa malo niesť aj v znamení toho, kto zaplatí „slovenskú“ časť pôžičky a v akom pomere, prípadne o jej znížení o spomínanú sumu. „Ako sa to bude riešiť, je na komisii, ona dá návrh. Zatiaľ však na stole nič nie je,“ komentoval Mikloš, ktorý nezachytil počas stretnutia s Rehnom nijaké indície, že by mohlo mať Slovensko politické konzekvencie za svoj postoj ku Grécku.

Formou zvrátenia rozhodnutia by bolo opätovné posunutie veci na schválenie v Národnej rade Slovenskej republiky. „To je jediná možnosť. Ja určite ako minister financií do vlády takýto návrh nepredložím. Takže to považujem za absolútne nepravdepodobné a vylučujem to,“ reagoval Mikloš.

Počas dňa sa má Mikloš bilaterálne stretnúť aj s nemeckým šéfom finančného rezortu Wolfgangom Schäublem, Grécko však nemá byť hlavnou témou. „Grécko, predpokladám, bude tiež témou, ale Nemecko je najvýznamnejší obchodný partner Slovenska, takže je zrejmé, prečo sa chcem najskôr stretnúť práve s pánom Schäublem. Plánujem to však urobiť na bilaterálnej báze takmer so všetkými ministrami financií EÚ,“ uzavrel Mikloš.

14 debata chyba