Orbán: Maďarsko si zvolí vlastný spôsob ako splatiť dlhy

Maďarsko nepodriadi svoje záujmy nikomu, dokonca ani zahraničným veriteľom nie, a zvolí si vlastný spôsob ako splatiť svoje dlhy. Uviedol to v sobotu premiér Viktor Orbán v rozhovore pre noviny Fejér Megyei Hírlap.

04.09.2010 19:06
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (26)

"Sme nezávislá krajina, ktorá chce spolupracovať s ostatnými európskymi štátmi, ale nepodriadime naše záujmy záujmom iných. Dokonca ani vtedy nie, keď je to Medzinárodný menový fond (MMF).

Maďarsko muselo v roku 2008 požiadať MMF o úver, aby odvrátilo štátny bankrot. Vtedajšia vláda sa zaviazala, že prijme prísne úsporné opatrenia na konsolidáciu verejných financií.

Orbán, ktorý sa dostal k moci po víťazstve v aprílových voľbách, začiatkom leta vydesil trhy, keď svojimi výrokmi spôsobil predčasné ukončenie misie MMF. Orbán totiž odmietol požiadavku fondu a Európskej únie, aby prijal ďalšie úsporné opatrenia a zredukoval rozpočtový schodok v roku 2011 pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Maďarský kabinet sa snaží zaplátať diery v rozpočte zavádzaním nových daní ako je napríklad banková daň. Budapešť nečerpala financie z úveru od MMF už viac ako rok a financuje svoje dlhy z prostriedkov, ktoré získava na trhu.

Maďarsko má však najvyšší verejných dlh spomedzi postkomunistických štátov únie, dosahuje zhruba 80 % HDP, a snaží sa ho zredukovať, ale skomplikovala mu to recesia.

Napriek tomu je Orbán naďalej odhodlaný znížiť dane, aj keby náklady na splácanie dlhov krajiny mali ďalej rásť. Informovala o tom agentúra Reuters.

26 debata chyba