Do kritickej dlhovej situácie sa dostávajú aj USA a Británia

Medzinárodný menový fond (MMF) bije na poplach: Radikálne reformy nemusia uskutočniť nielen Grécko, Taliansko a Portugalsko, ale aj Spojené štáty a Veľká Británia.

03.09.2010 13:41
dolára, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Expert MMF Carlo Cotarelli uviedol, že „verejné zadlženie v rozvinutých krajinách dosiahlo úroveň, aká sa doteraz v mierových časoch nezaznamenala“.

Kritická hranica verejného dlhu predstavuje 90 % hrubého domáceho produktu. Ak ju prekročia, konkrétne krajiny musia rátať s výrazným poklesom svojho ekonomického rastu. Tento fakt už dokázali americkí ekonómovia Kenneth Rogoff a Carmen Reinhardtová. Panická reakcia trhu a silno rastúce úroky od veriteľov môžu potom priviesť krajinu do tiesne.

Niektoré krajiny ako Grécko, Island, Japonsko a Taliansko už 90-% hranicu verejného dlhu prekročili. Tieto štáty musia preto radikálne zmeniť svoje smerovanie, aby nevyvolali voči sebe panickú reakciu trhov. V prípade Grécka sa tak už stalo. Na jar dosiahla riziková prirážka na grécke štátne dlhopisy rekordnú úroveň. MMF pokladá Grécko za odstrašujúci príklad.

Fond pokladá za mimoriadne znepokojujúcu prognózu, že v roku 2015 môžu dosiahnuť kritickú hranicu dlhu 90 % HDP aj Francúzsko, Veľká Británia a Spojené štáty. Ak neurobia tieto krajiny silné obranné opatrenia, štátny dlh USA bude o päť rokov 109,7 % ich HDP, Francúzska 94,8 % a Británie 90,6 % HDP.

MMF súčasne uvádza, že vysoké prirážky na štátne dlhopisy ešte automaticky nevedú k štátnemu bankrotu alebo k reštruktura­lizácii dlhu, na ktorú doplácajú aj veritelia. Od roku 1990 sa vyskytlo 36 prípadov, v ktorých investori žiadali k bežnej úrokovej sadzbe prirážku až 1000 bazálnych bodov; ale len sedem prípadov sa skončilo štátnym bankrotom. Ostatné krajiny upokojili trhy účinnými sanačnými opatreniami.

Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.

12 debata chyba