Mikloš: Menej opatrení znamená vyššiu DPH

Čím menej opatrení na šetrenie prijme vládna koalícia , tým je menšia šanca vyhnúť sa zvýšeniu DPH, uviedol Ivan Mikloš. Plánuje stiahnuť deficit rozpočtu verejných financií v budúcom roku na 4,9 percenta. Znamená to ušetriť 1,8 miliardy eur. Podľa Mikloša je pozitívne, že nevyhnutnosť konsolidácie rozpočtu nikto nespochybnil.

02.09.2010 15:59
Minister financií Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (37)

Deficit verejných financií v tomto roku stúpne podľa prepočtov ministerstva financií na 7,8 percenta. Zarátali totiž do deficitu aj ďalšie výdavky, napríklad pôžičky, ktoré štát dal svojim podnikom. Mikloš tvrdí, že predchádzajúca Ficova vláda o stave verejných financií klamala a kradla. Tvrdí, že aj deficit za rok 2009 bol vyšší ako doteraz bývalý kabinet uvádzal, namiesto 6,7 percenta HDP dosiahol až 8 percent HDP.

Na budúci rok chce Mikloš stiahnuť deficit na 4,9 percenta. Znamená to urobiť opatrenia na strane príjmov aj výdavkov. Podľa doterajších dohôd koalícia nechce zvýšiť odvody tam, kde sa týkajú práce. Cestu vidí Mikloš vo vylúčení čo najväčšieho počtu výnimiek. Je však pravdepodobné, že aby Slovensko ušetrilo, tak sa nevyhne zvýšeniu dane z pridanej hodnoty (DPH). „Teoreticky je to možné spraviť aj bez zmeny DPH, keby sa urobili hlbšie zmeny v odvodoch,“ uviedol Mikloš. Podľa neho tieto zmeny by museli ísť nad rámec dnes navrhovaných opatrení.

V roku 2012 chce mať Mikloš deficit verejných financií na úrovni 3,9 percenta a v roku 2013 by sa mal dostať pod trojpercentnú hranicu, ktorú predpisujú maastrichtské kritériá.

37 debata chyba