Pravica si spomenula na starý recept z roku 2003

Pravicová vláda pri aktuálnom obrate v spôsobe ozdravovania verejných financií oprášila osvedčený recept z roku 2003.

26.08.2010 08:50
debata (147)

 Vtedy SDKÚ presadila zavedenie jednotnej 19–percentnej dane z príjmov a, naopak, výrazne zvýšila spotrebné dane na palivá, alkohol a cigarety. Pravica vtedy razila princíp „menej zdaňovať príjem a viac spotrebu“. Teraz po siedmich rokoch pri ďalšom balíčku premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) vytiahla veľmi podobné heslo: „čo najmenej zaťažiť príjem z práce a viac zaťažiť spotrebu“.

Plniť rozpočet majú tí, čo míňajú, čo analytici považujú za spravodlivejšie. Napriek tomu v roku 2003 vtedajší minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) za reformu čelil aj kritike. Ceny nafty aj benzínu sa totiž zdvihli na Slovensku na najvyššie úrovne v Európe. Mikloš namietal, že „celkové daňové zaťaženie máme najmenšie“ a spotrebné dane treba vnímať v tomto kontexte.

Každý to však takto nevnímal. Kým sa v januári 2004 zjednotila daň z príjmu na 19 percent, najprv pol roka predtým skokovo zdraželi motoristom benzíny a nafta asi o tri koruny (10 centov) na liter. So zdražovaním a s následným poklesom predaja sa po raste spotrebných daní museli zmieriť aj pivovarníci a liehovarníci. Cenovky museli zmeniť aj predajcovia cigariet. Podobný osud ich čaká zrejme aj od roku 2011.

Na rozdiel od roku 2003 však vláda po zaťažení spotreby teraz hneď nejde znižovať daňové zaťaženie. Najprv ide zaplatiť účet za krízu. Slovensko sa od roku 2008 do roku 2010 zadlžovalo desiatym najrýchlejším tempom z krajín EÚ. Väčšina z problémových krajín už balíčky prijala. Slovenská vláda ešte zmeny dolaďuje a oznámiť ich chce v intenciách ohláseného staronového receptu a hesla o necelý týždeň.

147 debata chyba