Zmena odvodov sa dotkne iba 50-tisíc ľudí, tvrdí Mihál

Zmena odvodového zaťaženia, ktorú plánuje presadiť šéf rezortu práce Jozef Mihál (SaS), by sa mala dotknúť iba 50 000 ľudí. Podľa jeho slov ide približne o 30 000 živnostníkov a 20 000 ľudí pracujúcich podľa autorského zákona.

24.08.2010 13:37
Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál.
debata (15)

„Naozaj je to malá skupina ľudí, keď si zoberieme, že celkovo nám príjmy dosahuje okolo 2,4 milióna ľudí. Tak nevidím dôvod sa nejako znepokojovať,“ zdôraznil minister. Systém bude podľa neho spravodlivejší.

Plánovaná zmena by sa mala podľa aktuálneho znenia novely zákona o sociálnom poistení dotknúť najviac slobodných povolaní. Tie sa totiž riadia autorským zákonom a nie sú definované ako samostatne zárobkovo činné osoby a neplatia do Sociálnej poisťovne. Do systému tak budú viac odvádzať umelci, autori či novinári.

Pri súčasnom nastavení daňového a odvodového zaťaženia zostane zamestnancovi len o niečo viac ako 50 % z celkovej ceny práce. Živnostník si nechá z vyfakturovanej sumy 75 % až 85 % peňazí, v závislosti od toho, či platí sociálne poistenia.

Najlepšie sú na tom podľa Mihála ľudia so slobodnými povolaniami, ktorí štátu odvedú iba 13 %. „Jednoducho porovnávať to, že zamestnancovi štát zoberie okolo 43 % a umelcovi zoberie 13 %, to je jednoducho obrovský nepomer, to sa nedá ničím odôvodniť,“ uzavrel.

15 debata chyba