Staněk: Najviac zhltne korupcia. Zmeny odvodov to nezachránia

Korupcia vytvára najväčšiu dieru vo verejných financiách a nedá sa reálne zalepiť zmenami daní a odvodov, tvrdí Peter Staněk z Ekonomického ústavu SAV. Uviedol to v online debate s čitateľmi Pravda.sk.

23.08.2010 07:47
Peter Staněk Foto:
Ekonóm Peter Staněk
debata (58)

Podľa Staněka vo vzťahu ku korupcii majú všetky vlády len slová a slová. V šedej ekonomike je približne 80 až 90 miliárd Sk a v čiernej 40 miliárd Sk, tvrdí. „S týmto nikto nechce nič robiť. A z tohto hľadiska nemôžu byť dôveryhodné úpravy daní a odvodov, pokiaľ najväčší kanál únikov zostáva,“ uviedol Staněk. Bez odstránenia korupcie spolu so zvýšením DPH nie je podľa neho možné zmierniť deficit verejného sektora. Výšku DPH odporúča zjednotiť na 21 percent. 

Pri znižovaní deficitu ako prvé mali prísť vládne úspory, až potom zmeny daní a odvodov, keďže úsporný program je možné aktivovať okamžite, kým zmeny v daňovom a odvodovom systéme určitý čas trvajú, povedal Staněk.

Súčasné rozdelenie odvodov medzi prvý a druhý penzijný pilier považuje za neudržateľné z dlhodobého hľadiska a predpokladá zmenu pomeru na 12:6 alebo ešte viac v prospech prvého piliera. Odvodový bonus, ktorý presadzuje strana SaS, nazval absolútnym omylom.

Na otázky odpovedal Ing. Peter Staněk
z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Prečítajte si všetky odpovede

.

58 debata chyba