Sulík: S väčším zdaňovaním bohatých nesúhlasím

Šéf strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík tvrdí, že nie je správne, aby ľudia s vysokými príjmami platili do systému sociálneho a zdravotného zabezpečenia viac peňazí, ako to navrhuje jeho stranícky minister práce Jozef Mihál (SaS).

21.08.2010 08:48
Richard Sulík Foto:
Richard Sulík.
debata (131)

Je podľa vás správne, aby sa zvýšili odvodové stropy?

Ja osobne nesúhlasím.

Prečo? Nebojíte sa, že o vás budú hovoriť, že ako bohatý človek obhajujete svojich?

Zvyšovanie stropov jednak nebolo súčasťou programového vyhlásenia aktuálnej vlády. Takisto si myslím, že je to veľmi nesystémový krok. Zvýši totiž odvodovú povinnosť, ale nezvýši benefity, čiže narúša systém zásluhovosti.

Hovorili ste s ministrom Mihálom, ktorý navrhol niečo, s čím ako šéf strany nesúhlasíte?

Telefonoval som s ním až vo štvrtok a rozprávať sa budeme zajtra na republikovej rade SaS.

S ktorými opatreniami ohlásenými Ivanom Miklošom a Jozefom Mihálom súhlasíte?

So všetkými ostatnými. Je správne vyškrtať výnimky. Ale nemalo by to byť iba o škrtaní výnimiek, teda zvyšovaním odvodového zaťaženia. Treba sa zamyslieť aj nad ďalšími opatreniami, ktoré budeme preberať v utorok na Koaličnej rade.

Stotožňujete sa aj s tým, aby odvody platili aj ľudia s veľmi nízkym príjmom vrátane študentov pracujúcich na brigáde?

Môj osobný názor je, že odvody do systému sociálneho a zdravotného zabezpečenia by mali platiť všetci, ktorí zarábajú peniaze. A pritom je jedno, či zárábajú tisíce, alebo desiatky eur. Keby sa to všetko podarilo, odvody by mohli byť časom nižšie.

Kedy by sa mohlo odvodové zaťaženie zmenšiť?

Dúfam že čoskoro. Treba si ale uvedomiť, že predchádzajúca vláda nechala štát s obrovskými defi citmi. Míňali peniaze, akoby mal nastať súdny deň a štátne financie sú v dezolátnom stave. V prvom rade treba vyriešiť tento problém.

Čiže odvody budete znižovať, až keď znížite deficit?

To netvrdím. Minimálne v rámci odvodového bonusu dôjde k výraznému zníženiu defi citu. Po Koaličnej rade poviem viac. Ste aj za zjednotenie paušálnych výdavkov pre podnikateľov? Áno, súhlasím so zjednotením.

131 debata chyba