Mihálove zmeny prinesú Sociálnej poisťovni 335 miliónov eur

Sociálna poisťovňa by po zmenách, ktoré chystá ministerstvo práce, mala získať viac ako 335 miliónov eur.

20.08.2010 07:53
Sociálna poisťovňa Foto:
Sociálna poisťovňa získa po úpravách odvodov milióny eur.
debata

Občania SR, ktorí majú príjem zo zárobkovej činnosti zdaňovaný ako zo závislej činnosti, podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti, budú musieť platiť poistné na sociálne poistenie. Vyplýva to z návrhu zmeny zákona o sociálnom poistení, ktorý do pripomienkového konania predložil rezort práce.

Zjednotiť by sa mal aj návrh na platenie tohto poistného s určením jednotného maximálneho vymeriavacieho základu. Zároveň sa plnenie zdaňované ako príjem zo závislej činnosti, ktoré bude vyplatené po zániku poistenia, zahrnie do vymeriavacieho základu poistného.

Malo by sa zmeniť aj čerpanie nemocenských dávok. „V záujme efektívneho a účelného vynakladania finančných prostriedkov na vyplácanie týchto dávok sa navrhuje skrátenie ochrannej lehoty zo súčasných 42 na 7 dní,“ konštatuje sa v materiáli. Zároveň sa navrhuje, aby nárok na túto dávku vznikol iba v prípade neexistencie nároku na plnenie zdaňované ako príjem.

Zmenou spomínaného zákona má verejná správa získať 212,27 milióna eur. Pozitívny dopad to však má mať podľa prepočtov rezortu práce iba na Sociálnu poisťovňu, a to v objeme 335,29 milióna eur. Samospráva má na príjmoch stratiť 26,49 milióna eur a štátna správa 22,03 milióna eur. Štátne peniaze sa znížia aj výdavkami v sume 34,43 milióna eur.

„Celkový vplyv na rozpočet verejnej správy bude pozitívny, keďže príjmy z rozširovania základní pre výpočet odvodov sú výrazne vyššie ako predpokladaný nárast výdavkov z dôvodu vzniku nároku na dávky zo systému sociálneho poistenia,“ konštatuje ministerstvo. Naopak, vplyv na podnikateľov má byť mierne negatívny, tak ako aj na hospodárenie občanov. „Veľkosť vplyvu závisí od počtu opatrení, ktoré sa danej domácnosti dotýkajú,“ dodáva ministerstvo.

debata chyba