Vládny balíček sa dotkne ľudí s platom od 400 eur

Úsporný budúcoročný balíček, s ktorého časťou sa už stotožnila aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ), zaplatia ľudia s hrubým mesačným platom od 418 eur (12 500 Sk).

20.08.2010 07:16
Iveta Radičová Foto:
Slovenská premiérka Iveta Radičová.
debata (132)

Pre takýchto ľudí je totiž teraz výhodné mať životnú poistku či sporenie v treťom dôchodkovom pilieri. Vďaka sporeniu môžu ľudia s platom od 418 eur čerpať plnú daňovú úľavu a zvyšovať si tak čistý plat o 6,3 eura mesačne, čo ide Radičovej vláda ľuďom zobrať.

Radičová nepresne naznačuje, že takto štát zdaní len bohatých. „Ani jedno z opatrení sa nedotýka nízkopríjmových ľudí, ani jedno sa nedotýka bežných ľudí. Dotýka sa vysokopríjmových ľudí, kde zvyšujeme solidaritu,“ povedala premiérka. V skutočnosti však príjem na úrovni okolo 400 eur mesačne je na Slovensku považovaný za nízky. Ide o mzdu na úrovni polovice priemerných platov v slovenskom priemysle.

Za „bežných ľudí“ premiérka podľa jej hovorcu Rada Baťa považuje predovšetkým pracujúcich v normálnom pracovnom pomere, ktorých je na Slovensku drvivá väčšina v porovnaní so živnostníkmi. Baťo pritom namieta, že ľudí s hrubým platom mierne nad 400 eur, ktorí majú životnú poistku či tretí pilier, nebude veľa. Ak si totiž pracujúci chce sporiť na penziu a získať pritom maximálnu daňovú úľavu, musí si mesačne odkladať aspoň 33 eur, čo je zo 400–eurového platu ťažšie ako pri vyšších mzdách.

Daňovú úľavu na životnú poistku či tretí pilier si vlani uplatnilo 236–tisíc sporiteľov. Poisťovne tvrdia, že životné poistky majú najmä priemerní ľudia, ale využívajú ich často aj menej zarábajúci. „Skutočne bohatí ľudia nepotrebujú sporiť cez životné poistenie. Túto možnosť využíva skôr stredná vrstva,“ hovorí Miroslav Čamek zo Slovenskej asociácie poisťovní.

Nepresne sa premiérka vyjadrila aj vo vzťahu k príležitostným brigádnikom. Pre tých chce minister práce Jozef Mihál zaviesť povinnosť platiť odvody aj z nízkych príjmov pri práci na dohodu. To sa dotkne práve státisícov ľudí s menšími príjmami. Radičová o tom chce ešte diskutovať.

V prípade zvýšenia odvodových stropov sa to podľa Radičovej dotkne ľudí s hrubou mzdou nad 2 600 eur. V skutočnosti však platí, že pre ľudí s takýmito príjmami budú dopady najväčšie, ale rast odvodových stropov sa dotkne už ľudí so zárobkom od sumy 1 200 eur.

Zvažovanou zmenou koalície je tiež zjednotenie sumy paušálnych výdavkov pre podnikateľov, ktorí si nevedú účtovníctvo, na úroveň 30 percent. To by podľa prepočtov Pravdy znížilo zárobky živnostníkov s hrubými príjmami od 608 eur mesačne. Toto opatrenia tak postihne viac remeselníkov, ktorým sa darí a majú vyššie zárobky.

Nepresné vyjadrenia sprevádzali aj minulého premiéra Roberta Fica. Ten napríklad sľuboval, že rodinám nezdražie elektrina a neskôr sa ukázalo, že ľuďom prudko stúpli platby za elektrinu na kúrenie, pohon výťahov či spoločné priestory v bytovkách.

Aktuálna vláda chce úsporným balíčkom na bežných pracujúcich a živnostníkoch získať na budúci rok spolu 440 miliónov eur. Ďalšie úspory vo výške 1,44 miliardy eur majú dosiahnuť ministerstvá a štátne inštitúcie. Šetrením chce kabinet zastaviť zadlžovanie Slovenska.

Komu sa zníži príjem
zamestnanec s pla­tom od 418 eur/mes. ak má životnú poistku či sporenie v treťom pilieri čerpá teraz plnú daňovú úľavu 75 eur ročne, o ktorú v roku 2011 príde. Ak by mal však hrubý plat pod 380 eur, životná poistka mu už dnes dane vôbec nezníži, keďže po zaplatení odvodov (13,4 %) a odrátaní odpočítateľnej položky na daňovníka (335 eur) má pracovník tak či tak základ dane nulový
živnostník s príj­mom od 608 eur/mes. ak si nevedie účtovníctvo a znižuje si základ dane o paušálne výdavky a má príjem nižší ako 608 eur, nebude platiť dane, ani ak by vláda zjednotila paušálne výdavky na 30 %, pri príjme nad 608 eur živnostník však na zmene prerobí
zamestnanec s pla­tom od 1 117 eur/mes. od januára 2011 bude odvádzať štátu vyššie zdravotné odvody, a tak mu klesne čistý príjem, napríklad pri mzde 1 200 eur je pokles mzdy o 1 euro a pri plate 4 000 eur zníženie o 158,25 eura

ZDROJ: MPSVR, PRAVDA

132 debata chyba