Radičová: Zmeny sa nedotknú bežných ľudí, prepočty sú lož

Zmeny v daňovej a odvodovej oblasti, ktoré chystá vláda, by sa nemali dotknúť bežných občanov. Prepočty následkov zmien na jedného občana premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) označila za "lož".

18.08.2010 16:14
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová.
debata (158)

„Návrhy odstraňujú neodôvodnené výnimky, ktoré sa nedotýkajú bežných občanov. Naopak, bežní občania, zamestnanci solidarizovali s viacerými sociálnymi skupinami, ktoré sa rôznym spôsobom nezúčastňovali na platení daní alebo odvodov,“ konštatovala na stredajšej tlačovej konferencii po rokovaní šéfov jednotlivých rezortov. Podotkla, že zvýšenie stropu odvodov sa nedotýka nízkopríjmových skupín ani bežných ľudí, ale tých, ktorí zarábajú nad približne 2600 eur.

Premiérka tiež spomenula zrušenie výnimiek ako neplatenie sociálnych odvodov v prípade práce na autorské zmluvy. „Ja viem, že sa vás to novinárov dotýka, mnohých, že na to citlivo reagujete, ale nedotýka sa to iba vás. Jednoducho je neúnosné, aby zamestnanci, ktorí pracujú za nízke mzdy, solidarizovali so skupinami, ktoré z podstatne vyšších príjmov odvádzali iba zdravotné poistenie,“ odkázala médiám.

Priestor na diskusiu sa podľa premiérky otvára v prípade troch tém. Jednak ide o mieru záťaže odvodmi tých ľudí, ktorí pracujú na dohodu. Dôvod je ten, že veľká časť občanov, ktorí si takto zarábajú, mesačne dostanú maximálne 166 eur, prípadne ich plat nepresahuje minimálnu mzdu.

Ďalšími dvoma otáznikmi sú paušálne náhrady remeselníkov a platenie odvodov z vyplácaných podielov na zisku. „Predložené materiály sú otvorené na diskusiu. Predložíme riešenie, ktoré je spravodlivé a nebude sa dotýkať bežných občanov,“ uzavrela.

158 debata chyba