Rast daní pocíti až okolo 200–tisíc živnostníkov

Až zhruba 200–tisíc živnostníkov pocíti balíček na ozdravenie verejných financií na rok 2011 od ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ) a ministra práce Jozefa Mihála (SaS).

18.08.2010 13:39
Peniaze, euro, sporenie, mzda, plat Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Ide o podnikateľov, ktorí si nevedú účtovníctvo a za takéto zjednodušenie administratívy im štát doteraz umožňoval znížiť si základ dane o paušálne výdavky na úrovni 25, 40 alebo 60 percent. Po novom to bude jednotne 30 percent.

Podľa údajov Daňového riaditeľstva SR si vlani znížilo základ dane o paušálne výdavky spolu 220–tisíc podnikateľov. Len menšiu časť z nich zrejme tvorili príležitostní poľnohospodári, ktorí mali doteraz paušálne výdavky 25 percent a situácia sa im od Nového roka mierne zlepší. Väčšina podnikateľov si však uplatňuje paušálne výdavky na úrovni 40 percent a od januára si tak pohoršia, rovnako ako remeselníci, ktorí majú doteraz paušálne výdavky na úrovni 60 percent z hrubých príjmov.

O koľko si podnikatelia v rámci paušálnych výdavkov vlani znížili základ dane, nie je zatiaľ známe. Za rok 2008 to však bolo v prepočte 860 miliónov eur. Podnikatelia tak cez mechanizmus paušálnych výdavkov na 19–percentnej dani z príjmov ušetrili vyše 160 miliónov eur.

Zmenu minister Mihál zdôvodňuje tým, že „paušálne výdavky na úrovni 40 percent sú príliš veľkorysé za nevedenie účtovníctva“. Podnikatelia považujú zmenu za krok späť.

Po zmene je možné, že sa ešte prehĺbia daňové úniky. Remeselníci napríklad často robia načierno a vyfakturujú si len niektoré práce. Ak takto remeselník za rok zarobí v hrubom 10–tisíc eur a nevedie účtovníctvo, ale uplatňuje si paušálne výdavky (7 140 eur), nezaplatí teraz štátu žiadnu daň. Jeho základ dane je totiž nižší ako nezdaniteľná časť (4 025 eur). Ak by sa chcel vyhnúť plateniu dane aj v budúcom roku pri 30–percentných paušálnych výdavkoch, ofi ciálne by musel zarobiť v hrubom asi 7 300 eur.

7 debata chyba