Štát zníži čistý plat pre horných 400–tisíc

Dieru v štátnej kase by mali na budúci rok látať zárobky lepšie platených Slovákov. Vyššie odvodové stropy na sociálne a zdravotné poistenie vytiahnu na odvodoch viac ľuďom, ktorí majú plat vyšší ako 1 117 eur.

18.08.2010 08:11
Mzda, plat, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (83)

Takýto príjem má približne 15–percent zarábajúcich Slovákov, čo je spolu zhruba 400–tisíc ľudí. Vyplýva to zo zmien, ktoré navrhuje ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Minister Jozef Mihál (SaS) chce zvýšiť a zjednotiť všetky stropy na odvody na úroveň päťnásobku priemerného platu. Pravica ide zobrať viac peňazí ľuďom, ktorí sa viac snažia, a tak lepšie zarábajú, aj keď pred rokom 2002 to odmietala. Zároveň kritizovala predchádzajúci kabinet Roberta Fica, ktorý zaviedol takzvanú milionársku daň už pre ľudí s platom okolo 2–tisíc eur mesačne.

Pokles platov pre nadpriemerne zarábajúcich na rok 2011 (eur/mes.)
hrubá mzda teraz zníženie
do 1 117 € 0 €
1 200 € –1,2 €
1 700 € –8,2 €
2 300 € –21,8 €
3 000 € –61,4 €
4 000 € –195,4 €
5 000 € –195,4 €
Poznámka: Vláda zvýši odvodové stropy pre sociálne a zdravotné poistenie, čím sa odvody budú počítať z vyšších maximálnych základov

ZDROJ: MPSVR, PREPOČET PRAVDA

„Zvyšovanie stropu odvodov postihne najmä podnikavých ľudí, obyčajne s vysokou kvalifikáciou. Čo však môže týchto ľudí odradiť od ďalšej aktivity, prípadne vyhnať do zahraničia za lepšími podmienkami,“ domnieva sa Radovan Ďurana, analytik z Inštitútu pre ekonomické a sociálne štúdie.

Napríklad pracovníkovi, ktorý zarába mesačne v hrubom 1 700 eur, klesne čistý plat o vyše 8 eur. Novinku však najviac pocítia ľudia so zárobkami nad 4–tisíc eur. Štátu budú musieť odviesť približne o 200 eur viac ako v súčasnosti.

Zmenou totiž štát plánuje zjednotiť vymeriavacie základy, z ktorých sa počítajú odvody. Pre všetky druhy odvodov – dôchodkové, zdravotné či nemocenské bude jediný strop – päťnásobok minimálnej mzdy. Pre budúci rok to znamená 3722,5 eura. Doteraz boli limity na odvody rôzne pri každom druhu poistenia. Napríklad zdravotné poistenie platí každý človek vo výške štyroch percent z platu. Strop v tomto prípade je doteraz 2 169 eur. Keď človek zarába menej, počítajú sa mu štyri percentá z daného zárobku. Ak však dostáva na výplatu viac, odvody sa mu počítajú iba zo stropu – 2 169 eur. Po novom sa však táto hranica zvýši, do štátnej kasy by preto malo pritekať viac peňazí.

Platenie odvodov by sa malo po novom zjednotiť a zjednodušiť. Podľa analytikov však znamená väčšiu záťaž aj pre zamestnávateľov. Malo by po ňom nasledovať aj plošné zníženie odvodov.

83 debata chyba