Mihál ustúpil Miklošovi, podnikateľov nezdaní

Šetrenie na ľuďoch aj podnikateľoch, ktoré len v pondelok ohlásili minister práce Jozef Mihál (SaS) a minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ), sa nekoná. Ministerstvo práce v utorok korigovalo Mihálove vyjadrenia o tom, že zoberie viac peňazí podnikateľom, ktorí teraz neplatia zo ziskov odvody, a tak "tunelujú" zdravotníctvo.

17.08.2010 21:01
Mihál, Mikloš Foto:
Rezort Jozefa Mihála (vľavo) zmenu plánu šetrenia vysvetlil nesúhlasom ministra financií Ivana Mikloša (vpravo) s tým, že sa zmeny dotknú príliš veľa podnikateľov.
debata (204)

V skutočnosti Mihál podnikateľov ušetrí, čím ustúpil Miklošovi, ktorého SDKÚ má medzi nimi veľa voličov. Príjmy od bohatých podnikateľov, ktoré budú takto štátu chýbať, majú, naopak, doplniť brigádujúci študenti.

Mihál pôvodne uvažoval, že pri práci na dohodu oslobodí od platenia odvodov brigádnikov s príjmom do 130 eur, po rokovaní s Miklošom však z toho zišlo. „Tieto časti z návrhu novely zákona o sociálnom poistení vypadli,“ potvrdila hovorkyňa rezortu sociálnych vecí Andrea Devánová. Dôvody nevysvetlila a nekomentoval ich ani Mihál.

Státisíce majiteľov eseročiek či akcionárov vo fabrikách by si tak z každého zarobeného eura malo aj od januára ponechať 81 centov, kým zvyšným asi 2,3 milióna bežným zamestnancom ostane z jedného eura len sedemdesiat centov. Zamestnanci na rozdiel od podnikateľov financujú cez odvody zdravotníctvo či dôchodkový systém.

Podľa informácií z ministerstva práce Miklošovi prekážalo, že sa zmeny dotknú príliš veľa podnikateľov – voličov SDKÚ. Reakciu rezortu financií sa Pravde v utorok nepodarilo získať. Mikloš však už pristúpil napríklad na vyššie zdanenie pre asi 200–tisíc živnostníkov cez obmedzenie paušálnych výdavkov.

SDKÚ zároveň pripustila aj to, aby sa cez vyššie odvodové stropy znížili od januára čisté platy zamestnancom s príjmom zhruba nad 1 200 eur. To postihne strednú a hornú vrstvu ľudí. SDKÚ pritom pred voľbami sľubovala posilnenie strednej vrstvy obyvateľstva.

Mihálove slová o zrovnoprávnení podnikateľov s bežnými zamestnancami nateraz stratili na sile. Minister Mihál pritom ešte nedávno pre Pravdu kritizoval fakt, že pracovníci musia dotovať sociálne i zdravotné zabezpečenie ľudí, ktorí využívajú diery v zákonoch. Priznával pritom, že diery v odvodoch sám ako podnikateľ využíval.

„Majiteľ eseročky nemá pracovný pomer, neplatí sociálne ani zdravotné poistenie. Je to vďaka tomu, že zo svojej firmy si vyberá podiel na zisku, z ktorého sa platia iba dane a žiadne odvody,“ povedal nedávno Mihál a dodal, že to zmení. Svoje zámery potvrdil aj na pondelkovej tlačovej konferencii s Miklošom, keď povedal: „Systém obsahuje množstvo neodôvodnených výnimiek, ktoré znevýhodňujú najmä zamestnancov a ich zamestnávateľov.“

Na rozdiel od podnikateľov vláda od Nového roka plánuje zaviesť povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní popri bežných zamestnancoch aj pre brigádnikov, ľudí pracujúcich na dohodu, zdravotníkov v pohotovosti či pracovníkov, ktorí dostanú výpoveď z organizačných dôvodov. Tieto zmeny pritom už odobrila aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). „Vďaka zmenám, ktoré navrhujeme, sa všetky príjmy vrátane odchodného a odstupného budú spravodlivým spôsobom započítavať do dôchodku,“ povedala Radičová.

Bežní ľudia, ktorých Pravda oslovila na uliciach Bratislavy, zmeny väčšinou kritizovali. Súhlasili len s tým, že vláda ide cez odvody zobrať viac peňazí aj podnikateľom, z čoho pritom nateraz zišlo. S odvodmi pre podnikateľov rovnako ako pre iných ľudí súhlasili aj analytici. „Spravodlivosť a efektívnosť by mala byť v tom, aby boli odvody jednotné pre všetkých,“ komentoval nedávno zámery vlády hlavný analytik UniCredit Bank Ján Tóth.

204 debata chyba