Radičová začala ľuďom uťahovať opasky

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) v piatok ohlásila prvé uťahovanie opaskov novej vlády na bežných ľuďoch. Kabinet od budúceho roka zníži ľuďom odchodné pri prepúšťaní, príjmy pri brigádach a podnikaní.

15.08.2010 08:38
Iveta Radičová, primárky Foto:
Premiérka Iveta Radičová.
debata (43)

Cez zrušenie výnimiek z platenia daní a odvodov tak chce vláda podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ) získať spolu 400 miliónov eur a v roku 2011 vyše pol miliardy eur. Ide o prvé nepopulárne opatrenia, ktoré premiérka pripustila.

Doteraz Radičová odmietala všetky tvrdé nápady ministrov, ktorí chceli oddlžiť krajinu tým, že sa zvýši daň z pridanej hodnoty, či sa zrušia príspevky pri narodení dieťaťa. Radičová nepripustila ani to, aby sa zvyšoval vek odchodu do dôchodku. Zmeny v odvodoch, ktorými sa tiež zvýši záťaž ľudí, však premiérke neprekážajú. Radičová tvrdí, že zmenami len zrovnoprávni príjmy bežných zamestnancov s inými skupinami.

Odvody sa tak budú platiť rovnako zo mzdy, ako aj z brigády či odchodného. Ak teraz napríklad prepustený zamestnanec dostane po zaplatení daní odchodné tisíc eur, od nového roka to bude po úhrade daní a odvodov o 160 eur menej. „Vďaka zmenám, ktoré navrhujeme, sa všetky príjmy vrátane odchodného a odstupného budú spravodlivým spôsobom započítavať do dôchodku,“ tvrdí však predsedníčka vlády. Občania tak podľa nej síce teraz odovzdajú štátu viac peňazí, ale v budúcnosti budú mať vyšší dôchodok.

Zmena sa dotkne niekoľko státisícov ľudí. Podľa Magdalény Sedláčkovej z ústredia Sociálnej poisťovne k 30. júnu využívalo možnosť pracovať na niektorú z dohôd o pracovnej činnosti mimo hlavného pracovného pomeru viac ako 566–tisíc ľudí.

Ministerstvo práce však niektoré výnimky predsa sčasti ponechá. „Uvažujeme, že pri dohodách by sa mohli odvody platiť až od príjmu 100 – 130 eur,“ uviedla hovorkyňa ministerstva práce Andrea Devánová. Čistý príjem by sa tak nemusel znižovať niektorým príležitostným brigádnikom s nižším zárobkom. Devánová tento týždeň pridala, že rušenie výnimiek z povinnosti platenia odvodov sa napokon nebude týkať ani ľudí, ktorí prenajímajú byt, dom či kanceláriu. „Do aktuálnej novely sme toto ustanovenie nezahrnuli,“ konštatovala Devánová.

Vláda už naznačila, že peniaze zoberie aj ľuďom, čo si sporia v treťom dôchodkovom pilieri. O úspory v pilieri sa nebude môcť znižovať základ dane, čím ľudia prídu ročne o desiatky eur. Mikloš už ohlásil aj prepúšťanie a znižovanie miezd v štátnej správe o desať percent a v hre je stále aj rast DPH a tiež dane z príjmov. Rovnako chce kabinet napríklad odstrániť aj diskrimináciu pri uplatňovaní paušálnych výdavkov podnikateľov. Mihál už naznačil, že považuje za príliš veľkorysé, aby si živnostníci za to, že nevedú účtovníctvo, znižovali základ dane o 40–percentné paušálne výdavky.

Podrobnosti uťahovania opaskov na ľuďoch chce Mikloš s Mihálom ohlásiť v pondelok. Mikloš chce štátnu kasu na budúci rok naplniť o dodatočných 1,7 miliardy eur. Analytici takéto šetrenie v jednom roku považujú za príliš ambiciózne a bolestivé pre ľudí.

43 debata chyba