Radičová o pôžičke Grécku: Slovensko nemá za čo dostať sankcie

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) očakáva, že predstavitelia Európskej únie (EÚ) rešpektujú demokratické princípy, a teda aj hlasovanie poslancov slovenského parlamentu o pôžičke Grécku.

12.08.2010 19:26
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová.
debata (49)

Národná rada SR v stredu odmietla účasť Slovenska na finančnej pomoci tejto vysoko zadlženej krajine, ktorá v priebehu nasledujúcich troch rokov mala predstavovať viac ako 800 miliónov eur.

„Výsledok rozhodnutia je principiálny, hodnotový a dlhodobo známy. Je výsledkom svedomia a hlasovania slobodne zvolených poslancov,“ uviedla Radičová po dnešnom rokovaní tripartity.

Únia má podľa nej ctiť dodržiavanie elementárnych princípov parlamentnej demokracie, preto nepredpokladá ani reakcie v podobe akýchkoľvek sankcií voči Slovensku. „SR nemá za čo dostávať sankcie, pretože dodržiava všetky svoje záväzky a solidárna je od začiatku. Prispievame do Medzinárodného menového fondu, na rozvojovú pomoc aj do eurofondov,“ zdôraznila Radičová.

Európska komisia (EK) však skritizovala Slovensko za to, že odmietlo poskytnúť bilaterálnu pôžičku Grécku. „Môžem len ľutovať toto porušenie solidarity v rámci eurozóny. Očakávam, že ministri financií eurozóny a Rada pre hospodárske a finančné záležitosti sa k tejto záležitosti vrátia na svojom najbližšom stretnutí,“ uviedol vo svojom stanovisku eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) vo štvrtok zopakoval, že pôžičku Grécku za solidaritu nepovažuje. „Solidarita chudobných s bohatými, zodpovedných s nezodpovednými, daňových poplatníkov s majiteľmi a manažérmi bánk podľa nás nie je solidarita,“ argumentoval. Zároveň je presvedčený o tom, že SR rozhodnutím parlamentu neporušila žiadnu medzinárodnú dohodu.

Za poskytnutie pôžičky Grécku hlasoval v NR SR zo 150 poslancov len jeden zákonodarca. Zároveň snemovňa 140 hlasmi podporila účasť Slovenska v európskom finančnom stabilizačnom mechanizme (EFSF), tzv. eurovale. K obidvom iniciatívam sa prihlásila ešte predchádzajúca vláda Roberta Fica (Smer-SD), ktorú po júnových parlamentných voľbách vystriedala koalícia štyroch stredopravých strán. Väčšina z nich deklarovala odmietavý postoj k pôžičke Grécku a kriticky sa vyjadrovala aj na adresu eurovalu, ku ktorému sa však napokon nová vláda po rokovaniach v Bruseli prihlásila.

49 debata chyba