Ceny palív v únii pokračujú v raste

Priemerné ceny pohonných látok v Európskej únii pokračujú v raste, ktorý mierne zvýšil svoju intenzitu.

12.08.2010 11:11
Benzín, nafta, ropa, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Vidno to najmä na zdražovaní nafty, ktorej ceny stúpli v priemere o viac ako cent za liter. Zatiaľ čo benzíny zdraželi v 14 štátoch únie a zlacneli v siedmich, ceny nafty išli hore v 17 krajinách a dole v šiestich. Vyplýva to z informácií internetového portálu natankuj.sk.

Benzíny za posledný týždeň zdraželi najviac vo Francúzsku a Bulharsku. Najvýraznejšie zlacnenie zaznamenala únia v Česku a Grécku. Ceny nafty stúpli v najväčšej miere vo Francúzsku a Luxembursku, naopak, v Grécku a Česku najviac klesli.

Slovensko sa už niekoľko týždňov drží na 14. mieste v rebríčku najnižších cien benzínov. V rebríčku najnižších cien nafty stúplo tento týždeň o jednu priečku na 12. pozíciu. Drahšie benzíny z krajín Višegrádskej štvorky a Rakúska majú v porovnaní so Slovenskom iba Česi, naftu majú drahšiu okrem Čechov aj Maďari. V rebríčku cien benzínov bez daní sme stúpli o jedno miesto na 18., ceny nafty bez daní nás posunuli o tri priečky nahor na 19.

Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o osem centov za liter. Priemerná cena nafty v únii je vyššia oproti nám o 5,4 centu za liter. Pohonné látky bez daní sú na Slovensku aktuálne vyššie ako v únii približne o dva centy za liter.

1 debata chyba