Slováci tento rok pracujú o štvrtinu viac ako vlani

Slovenský priemysel napreduje tento rok míľovými krokmi, aj keď zamestnáva menej ľudí ako vlani. V júni zišlo z výrobných liniek fabrík o približne štvrtinu viac televízorov či automobilov ako rok predtým.

11.08.2010 00:01
Graf, ekonomika Foto:
Niektoré odvetvia priemyslu na Slovensku sa dostali na predkrízovú úroveň.
debata

Produkcia v priemysle za prvý polrok stúpla oproti minulému roku o 22 percent. Niektoré odvetvia sa dokonca dostali na predkrízovú úroveň, vo firmách je pritom zamestnaných o pätinu menej pracovníkov ako v roku 2008.

„Jednoznačne cítiť nárast objednávok a oživenie produkcie v priemysle,“ zhodnotil Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500, ktorý združuje zamestnávateľov nad päťsto zamestnancov. Firmy by tak mali spustiť nábor nových ľudí. „Niektoré spoločnosti už začali s prijímaním zamestnancov. Počet pracovníkov však nedosiahne úroveň spred krízy. Prepad objednávok z minulého roka totiž donútil spoločnosti zvýšiť produktivitu práce a hľadať rezervy vo výrobe,“ dodal Gregor.

Slovenský priemysel za prvý polrok 2010
Priemyselná výroba zmena oproti vlaňajšku
stroje a zariadenia + 56,5 %
dopravné prostriedky + 47 %
kovy a kovové konštrukcie + 25,2 %
elektrické zariadenia + 23,3 %
počítačové a elektronické výrobky + 23 %
textil, odevy a kožené výrobky +16,7 %
koks a ropné produkty –10,6 %

Zdroj: Štatistický úrad SR

Počas minulého roka, keď sa vyrábalo menej, prichádzali o prácu tisíce ľudí v podnikoch. V súčasnosti pracuje v priemysle vyše 475–tisíc zamestnancov. Pred rokom ich však bolo o 20–tisíc viac a v roku 2008 až o 115–tisíc viac. Výroba sa však teraz aj tak vyšplhala nad úroveň spred krízy.

„Priemyselná produkcia je v súčasnosti o dve percentá vyššia ako priemer prvého polroka 2008. Najväčšiu zásluhu na tom má elektrotechnický priemysel, ktorý vyrába asi o 60 percent viac ako pred krízou. Vysoký rast zaznamenal tiež chemický priemysel a predkrízové úrovne prekonala aj energetika či výroba strojov,“ vymenoval Michal Mušák, analytik Slovenskej sporiteľne. Napredujú automobilky v Trnave, Bratislave a Žiline a tiež Samsung v Galante, Sony v Nitre a košický U. S. Steel.

Fabriky sa vyrovnávali so zvýšenými objednávkami zvyšovaním počtu pracovných zmien. Alebo nechávali ľudí odrábať zaplatené hodiny, ktoré im zostali na pracovných flexikontách. „Napríklad automobilka Volkswagen musí prijať tisíc nových pracovníkov,“ doplnil Jozef Uhrík, prezident Zväzu automobilového priemyslu. Výroba v automobilovom priemysle celkovo narástla počas prvého polroka o takmer 50 percent. Na európskych či ázijských trhoch sa totiž predaju áut v tomto roku darí.

Práve automobilový priemysel bude udávať tón vo vývoji priemyselnej produkcie v najbližších mesiacoch. Spôsobí to načasovanie celozávodných dovoleniek v troch slovenských automobilkách, ktoré je viac posunuté na mesiac august. „V júli tak možno očakávať zrýchlenie rastu priemyselnej produkcie na úroveň približne 28 percent v porovnaní s vlaňajškom,“ odhadol Martin Lenko, analytik VÚB Banky.

Najväčšie fabriky si naplánovali viac voľna na august, priemysel by mal tak v tomto mesiaci stúpnuť len o asi 20 percent. Okrem dovoleniek spomalia rast aj údaje z minulého roka. August bol totiž prvým mesiacom vlaňajška, keď sa priemysel prepadol len o vyše osem percent, hoci mesiace predtým dosahoval pätinové prepady. Výkon v tomto roku sa tak nebude prirovnávať k takému výraznému útlmu z roku 2009.

Na napredovanie hospodárstva sa spoliehala minulá vláda, keď zvyšovala zadlžovanie štátu. Kabinet Roberta Fica predpokladal, že dlhy sa splatia vyššími príjmami po skončení krízy. Či je takýto scenár možný alebo bude potrebné pre dlhy uťahovať opasky, by mala nová vláda povedať na konci tohto mesiaca.

debata chyba