Mikloš zatiaľ tají, ako bude znižovať deficit

Minister financií Ivan Mikloš už pozná opatrenia na zníženie deficitu, ale v súčasnosti vraj nie je vhodné o nich hovoriť, uviedol v parlamente.

03.08.2010 17:53
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (34)

Programové vyhlásenie vlády je dokument, ktorý má predstaviť len strategické ciele vlády na celé štvorročné volebné obdobie. V oblasti verejných financií je to záväzok znížiť do roku 2013 ich deficit na úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) požadovanú európskymi rozpočtovými pravidlami. Neobsahuje preto konkrétne opatrenia, ktorými sa táto konsolidácia dosiahne, uviedol v utorok pri predstavovaní svojej časti vládneho programu na rokovaní finančného výboru parlamentu Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) s tým, že plánované opatrenia síce už pozná, ale v súčasnosti o nich ešte nie je vhodné hovoriť.

Zopakoval, že uvedený cieľ považuje vláda za zásadný a je preto nadradený ostatným možným zámerom, ktoré môžu počas vládnutia priebežne vznikať. Jediným konkrétnym cieľom, ktorý šéf rezortu financií už predstavil, je plán znížiť deficit v budúcom roku o 2,5 % HDP alebo 1,7 miliardy eur. Konkrétny výsledok verejných financií v roku 2011 však podľa neho závisí od výsledku tohto roka. Pokiaľ by teraz vláda už nič neurobila, môže verejný schodok v tomto roku dosiahnuť až 8 % HDP, upozornil Mikloš.

Zníženie deficitu v spomínanom rozsahu prinesú opatrenia na strane príjmov a výdavkov, ktoré minister financií chce predstaviť v septembri. Podľa vlastných slov však o nich nebude informovať predtým, ako sa prediskutujú a dohodnú na politickej úrovni medzi koaličnými partnermi. Šetrením výdavkov by sa mali usporiť asi dve tretiny zo spomínanej sumy, zvyšnú časť rezort financií plánuje získať na strane príjmov. Zároveň Mikloš počíta s tým, že sa vďaka viacerým krokom prospešným pre slovenskú ekonomiku naštartuje hospodársky rast, čo tiež prispeje k zlepšeniu situácie verejných financií.

Exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD), ktorý je v súčasnosti členom finančného výboru, vytkol predkladanému programovému vyhláseniu novej vlády v oblasti verejných financií práve prílišnú všeobecnosť. Prekáža mu, že neobsahuje konkrétne opatrenia, ktorými sa má navrhovaná konsolidácia verejných financií realizovať. Miklošovi tiež pripomenul, že jeho plán dostať deficit pod hranicu 3 % HDP až v roku 2013 je posunutím pôvodného plánu predchádzajúcej vlády. Tá sa totiž zaviazala dosiahnuť túto úroveň už o rok skôr.

Členovia výboru sa po viac ako hodinu trvajúcej diskusii nakoniec stotožnili s programovým vyhlásením a siedmimi koaličnými hlasmi proti šiestim opozičným ho odporučili plénu Národnej rady (NR) SR schváliť.

34 debata chyba