Podnikatelia v R. Sobote chcú vytlačiť čínske obchody na perifériu

Domáci podnikatelia v Rimavskej Sobote svoj nesúhlas nad východoázijskými prevádzkami v centre mesta vyjadrili petíciou, ktorú odovzdali na mestskom úrade. Žiadajú, aby sa čínske obchody presunuli na perifériu mesta. Samospráva pokladá petíciu za neopodstatnenú.

03.08.2010 13:42
Tlačivo, dane, poistenie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Takmer 150 súkromných podnikateľov a občanov si želá, aby vedenie mesta zvážilo vydávanie povolení na zriaďovanie východoázijských prevádzok v centre s dôrazom na podporu domácich podnikateľov. Zároveň chceli obmedziť vydávanie povolení na výpredajové akcie v dome. Petíciu podali podnikatelia pre znižovanie tržieb, rušeniu prevádzok, ako aj nemožnosti cenovej konkurencieschop­nosti z dôvodu predaja lacného, nekvalitného tovaru a daňových úľav pre cudzích štátnych príslušníkov, ktorí podnikajú na Slovensku. Ako sa píše v petícii, povinnosťou mesta by malo byť chrániť domácich podnikateľov hlavne v čase krízy. „Založili sme petičný výbor a riadili sme sa aj verejnou mienkou, ale východoázijské prevádzky nás tu zadusia. Mesto a podnikatelia chudobnejú, a preto sme vypísali petíciu, aby sa ešte mohlo niečo zvrátiť. Nechceme, aby úplne odišli z mesta, ale aby fungovali v okrajových častiach,“ povedala členka petičného výboru a majiteľka obchodu Sklo-porcelán Marta Kamenská.

Primátor Štefan Cifruš odpovedal obchodníkom podpísaným pod petíciou, že pokiaľ podnikateľ splní šesť kritérií v rámci všeobecno-záväzného nariadenia (VZN), medzi ktoré patrí kópia zmluvy o prenájme, živnostenský list či doklad o vhodnosti prevádzkarne z hygienického hľadiska, samospráva musí vydať povolenie a určiť mu otváracie hodiny. „Chápem, že v meste možno nejdú tak obchody, akoby si miestni podnikatelia predstavovali, ale oni musia zmeniť svoj prístup, mesto nemôže niekoho vyhnať a porušiť ľudské práva,“ povedal TASR primátor, podľa ktorého je petícia neopodstatnená.

Ako sa vyjadril jeden z prevádzkarov čínskeho obchodu, nezáleží na tom, či je podnikateľ Slovák alebo Číňan. „Kto je šikovný, tak ten tovar predá. Na národnosti nezáleží,“ zakončil.

14 debata chyba