Mihál začal škrtmi na rodičoch

Rodičia pri narodení dieťaťa dostanú na budúci rok od štátu menej peňazí než dnes. Minister práce Jozef Mihál (SaS) sa totiž chystá zrušiť 678-eurový príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa, ktorý dostávajú rodičia na prvé až tretie dieťa. Svoj zámer zdôvodňuje nedostatkom peňazí v rozpočte rezortu. Po zrušení tejto dávky by rodičia dostávali len základný príspevok 151,37 eura, ktorý prináleží každému narodenému dieťaťu v rodine.

03.08.2010 12:39 , aktualizované: 17:39
Jozef Mihál Foto:
Minister práce Jozef Mihál
debata (534)

S takýmto opatrením neuvažovali programové tézy ani vládny program nového kabinetu. Príspevok pri narodení dieťaťa upravovala bývalá vláda Roberta Fica do súčasnej podoby len od vlaňajšieho roku, pričom vtedajšia opozícia toto zvyšovanie žiadala tiež. Najmä kresťanskí demokrati pri schvaľovaní príplatku dokonca hovorili o „diskriminácii“ ďalších detí v poradí, na ktoré sa nevzťahoval. Argumentom za zvýšenie príspevku boli vysoké náklady pri narodení dieťaťa a smiešne nízky štátny príspevok, ktorý nestačil ani napríklad na kočík.

Mihál sľubuje, že rodinám plánovaný škrt vynahradí v inej dávke, v rodičovskom príspevku. „Peniaze z príplatku premietneme do zvýšenia rodičovského príspevku,“ sľúbil v utorok Mihál satisfakciu. Čísla, ktoré vzápätí predstavil, však nepotvrdzujú, že by rodičia dostali skutočne viac. Rodičovský príspevok by sa mal podľa Mihála po novom vyplácať jednotne, v sume približne 180 až 190 eur. Dnes pritom majú niektorí nárok na túto dávku až vo výške 256 eur.

Súhlasíte so znížením príspevku pri narodení dieťaťa?

„Rodičom tento nový prístup iste padne nemilo. Už teraz možno konštatovať, že niektorým sociálnym skupinám sa situácia veľmi zhorší,“ tvrdí sociologička Zuzana Kusá. Podľa nej môže zrušenie príplatku aj zjednotenie rodičovského príspevku priniesť mnohým rodinám problémy a uviesť ich do právnej neistoty. Kusá dokonca nevylučuje, že Mihálov zákon skončí pred Ústavným súdom, podobne ako nevydarená reforma invalidných dôchodkov exministra Ľudovíta Kaníka.

Do konca roka 2008 mali nárok na jednorazový príplatok k príspevku pre narodené dieťa len prvorodičky. Pre druho- a treťonarodené deti ho zaviedol Ficov kabinet počnúc januárom 2009.

Príspevok pri narodení dieťaťa 151,37 eura len v prvom polroku tohto roku pripadol takmer 27,6-tisíca rodičom, čo celkovo predstavuje vyplatenú sumu vyše 4,2 milióna eur. Príplatok k príspevku 678,49 eura získalo v rovnakom časovom období takmer 24,5-tisíca rodičov, ktorým sa narodilo prvé, druhé alebo tretie dieťa. Na túto dávku teda úrady práce a sociálnych vecí vyplatili viac ako 16,8 miliónov eur.

V prípade rodičovského príspevku ide o pravidelnú mesačnú dávku. Dostávajú ju rodičia, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa do dvoch rokov veku, stratili pracovný príjem a spĺňajú ďalšie podmienky nároku, v sume 256 eur. Od dvoch rokov dieťaťa klesá na 164,22 eura.

Rodičia, ktorí pracujú a svoje malé dieťa zverili do starostlivosti detských jaslí, materskej školy či opatrovateľky, zase využívajú nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa odvíja od skutočných vykázaných výdavkov a čiastočne ho vykrývajú eurofondy. Práve túto dávku však minister mieni zrušiť. Umožní pracovať všetkým rodičom a rodičovský príspevok zjednotí na zmienených 180 až 190 eur.

„Terajší rodičovský príspevok sa aspoň blíži k minimálnej mzde a je ocenením práce matky, ktorá sa chce naplno venovať dieťaťu,“ odmieta takúto filozofiu Kusá. Obáva sa tiež, že po novom by minister zrejme celú sumu na príspevky musel čerpať zo štátneho rozpočtu.

Mihál pritom v utorok varoval, že na konte ministerstva nemá už teraz prostriedky na vyplácanie rodičovského príspevku v sume 256 eur. „Balík peňazí, ktorý bol pre rok 2010 určený na rodičovské príspevky, počítal iba so sumou 164 eur,“ uviedol. Na pokrytie nárokov rodičov mu tak chýba 60 miliónov eur a peniaze je nútený hľadať v iných rozpočtových položkách. „Toto je jeden z najväčších šokov, aký som po príchode na ministerstvo zažil,“ zdôraznil šéf rezortu.

  • nárok vzniká pri narodení prvého, druhého alebo tretieho dieťaťa, ak sa dožije aspoň 28 dní
    • nedostane ho ten rodič, ktorému v období pred narodením druhého či tretieho dieťaťa vzali staršie dieťa (deti) na základe súdneho rozhodnutia do ústavnej alebo náhradnej starostlivosti, prípadne boli osvojené
    • nárok nevzniká ani maloletej matke, ktorá nemá súdom priznané rodičovské práva a povinnosti v zmysle zákona o rodine, či matke, ktorá po začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva až do pôrodu neabsolvovala v mesačných intervaloch preventívne prehliadky u gynekológa
534 debata chyba