Mikloš si dosadil známych do vedenia Tiposu

Ministerstvo financií vymenilo vedenie štátnej spoločnosti Tipos. Staronovým šéfom je Stanislav Žiačik, ktorý spoločnosť viedol už v rokoch 2002 až 2006. Vtedy bol na čele ministerstva financií rovnako ako teraz Ivan Mikloš. Do predstavenstva Tiposu sa dostal aj bývalý Miklošov poslanecký asistent Günter Furín.

03.08.2010 00:20
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš.
debata (80)

Na obsadenie predstavenstva Tiposu neprebehli výberové konania, ako to v prípade úradov a štátnych firiem naznačovala nedávno koalícia. Furín to nechcel komentovať.

„To, že som novým členom predstavenstva Tiposu, súvisí s mojím zamestnaneckým pomerom na ministerstve,“ reagoval. Podľa informácií Pravdy prebehla zmena vedenia Tiposu rýchlo, aby mal minister pod palcom kauzu prehratého súdneho sporu spoločnosti za desiatky miliónov eur. V budúcnosti sa spoločnosť možno ešte raz personálne preobsadí cez tendre.

Členmi predstavenstva sa okrem Žiačika a Furína stali aj Milan Homoľa, Mário Schwab a Jozef Bannert. Koaličná rada sa nedávno zhodla, že členovia predstavenstiev v podnikoch s vplyvom štátu sa budú obsadzovať cez výberové konania, s tým, že príslušný minister sa musí s úspešnými nominantmi stotožniť. Politické nominácie mali byť prípustné len v dozorných radách. Rodinkárstvo pri obsadzovaní štátnych kresiel nedávno odmietal predstaviteľ skupiny Obyčajní ľudia Igor Matovič.

Tipos zápasí s kauzou, pri ktorej mala spoločnosť podľa právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu z augusta 2008 a následne uzavretej dohody o urovnaní zaplatiť do konca novembra 2008 cyperskej spoločnosti Lemikon Limited českého podnikateľa Radovana Vítka takmer 66,4 milióna eur. A to za prehratý spor Tiposu so spoločnosťou Športka o know–how na prevádzkovanie a organizovanie lotériových hier na Slovensku.

80 debata chyba