Vláda nemá peniaze ani hlasy na plnenie sľubov

Na zásadné sľuby v ekonomickej a sociálnej oblasti vláda nemá peniaze a v niektorých prípadoch ani podporu v parlamente.

31.07.2010 08:39
radičová, mikloš, lipšic, koalícia Foto:
Vláda Ivety Radičovej zatiaľ nevysvetlila, ako chce riešiť obrovský schodok Sociálnej
debata (214)

Miliardy eur chýbajú kabinetu na to, aby sa nezvyšoval vek odchodu do dôchodku, stavali sa rýchlo diaľnice a protipovodňové hrádze, seniori mali lacnejšie lieky a zároveň štát ďalej nežil vo veľkom na dlh. Analytici hovoria, že ak vláda nevysvetlí, ako chce všetky sľúbené opatrenia zaplatiť, ide o populizmus, za ktorý bola kritizovaná už vláda Roberta Fica.

„Ak nová vláda odmieta predlžovanie dôchodkového veku, mala by súčasne vysvetliť, akým iným spôsobom chce riešiť obrovský schodok v Sociálnej poisťovni. Ak to nevysvetlí, je to znak populizmu,“ hovorí riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliaš.

Isté nie je ani to, či sa vláde podarí na budúci rok nájsť v štátnej kase dodatočných 1,7 miliardy eur, aby sa viac nezadlžovali budúce generácie. Rezort financií totiž zvažuje nielen šetrenie, ale aj bolestivé opatrenia v oblasti daní či zmiernenia rastu penzií, ktoré nemajú podporu. Skupina štyroch poslancov za SaS okolo Igora Matoviča už naznačila, že k ozdravovaniu cez peňaženky ľudí by došlo len v krajnom prípade, keď už by štát nemal kde šetriť. Matovič hovorí, že hlasovať v parlamente bude podľa svojho svedomia. „Musím si však najprv prečítať celý vládny program, predtým by hodnotenie bolo nezodpovedné,“ dodal. Bez Matovičovej skupiny vláda nemá v parlamente väčšinu.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) zatiaľ nechce povedať, ako chce na budúci rok nájsť chýbajúcich 1,7 miliardy eur, čo je viac ako 300 eur na jedného Slováka. V piatok však naznačil, že dve tretiny chýbajúcej sumy budú pozostávať zo škrtov na strane výdavkov a z jednej tretiny by sa mali zvyšovať príjmy. Predpokladá sa, že vláda bude škrtať výdavky ministerstiev, čo ľudia pocítia nepriamo, a tiež sa budú prepúšťať úradníci.

V oblasti príjmov sa budú rušiť výnimky z platenia daní a odvodov, čo zaťaží podnikateľov. Hovorí sa aj o zvyšovaní 19-percentnej sadzby dane z pridanej hodnoty či miernejšom raste dôchodkov. „Plánované zníženie deficitu možno dosiahnuť len razantnými úsporami vrátane znižovania mzdových výdavkov a zamestnanosti v štátnej a verejnej správe. Dôležitá bude aj reforma odvodov a zmeny v penzijnom systéme,“ dodáva Goliaš.

Mikloš chce konkrétne návrhy predložiť do konca augusta. Z pripravovaných opatrení minister včera zatiaľ spomenul, že príjmy štátu by mali rásť cez transparentný predaj emisných kvót, zvýšený odvod dividend podnikov s vplyvom štátu, rýchlejšiu realizáciu projektov z eurofondov a štát by mal usporiť pri rekonštrukcii Národného futbalového štadióna, pri ktorom sa na budúci rok nepočíta so žiadnymi výdavkami. Dodatočné peniaze by mala priniesť aj privatizácia štátnych teplární, prípadne letiska a železničnej spoločnosti Cargo.

Mikloš pritom už informoval ministerstvá a úrady, aby na budúci rok počítali s 10-percentným poklesom bežných a mzdových výdavkov. Dôsledkom bude prepúšťanie. „Predpokladáme, že to budú riešiť predovšetkým znížením prezamestnanosti vo verejných inštitúciách, ak nechcú znižovať platy,“ konštatoval v piatok podľa TASR Mikloš. Pokyn ministerstva na plošné zníženie mzdových nákladov o desať percent sa netýka platov učiteľov.

Podľa analytikov sa tým však zadlžovanie nezastaví. „Zníženie výdavkov na chod verejnej správy či úspory z transparentnej­ších verejných obstarávaní pravdepodobne stačiť nebudú. Ak chce vláda dosiahnuť plánové zníženie schodku bez zvyšovania daní, bude musieť spraviť revíziu transferov v sociálnom systéme,“ myslí si Richard Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských štúdií.

Vláda zatiaľ chce nielen ozdraviť hospodárenie štátu a zachovať sociálne štandardy, ale aj napredovať. Prijať chce protipovodňové opatrenia, riešiť staré skládky či rýchlo stavať diaľnicu do Košíc. Na to potrebuje kabinet ďalšie miliardy eur, ktoré zatiaľ nemá a neinformoval, ako ich získa.

Zásadné sľuby vlády, ktoré zatiaľ nie sú finančne kryté

Ozdraviť verejné financie do roku 2013 a väčšinu opatrení spraviť v roku 2011

  • vláda chce na budúci rok usporiť 1,7 mld. eur, nevie sa ako

Nadštandardná cesta z Bratislavy do Košíc do roku 2014

  • treba na to nájsť urýchlene do 5 mld. eur

Zvýšená pozornosť likvidácii starých ekologických zá­ťaží

  • na likvidáciu starých podnikových skládok treba asi 3,3 mld. eur

Nezvyšovanie veku odchodu do dôchodku a zachovanie odvodov z miezd zamestnancov do dôchodkových pilierov

  • treba na to kryť deficit Sociálnej poisťovne v sume okolo 750 mil. eur ročne.

Protipovodňové opatrenia na zadržanie vody v prírode

  • stámilióny eur na zemné, stavebné a čistiace práce na poliach a v lesoch.

Stanovenie stropu doplatkov na lieky pre dôchodcov a ZŤP (zvyšok ceny bude hradiť zdravotná poisťovňa)

  • desiatky miliónov eur podľa toho, či bude opatrenie kryté z vyzbieraných odvodov
214 debata chyba