Mikloš škrtne úradom peniaze na mzdy

Ak verejné inštitúcie v budúcom roku nebudú chcieť znížiť platy, budú musieť prepúšťať. Ivan Mikloš im plánuje o 10 percent zoškrtať bežné a mzdové výdavky. Pokyn ministerstva na plošné zníženie mzdových nákladov o 10 percent sa ale netýka platov učiteľov.

30.07.2010 13:55
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš.
debata (107)

Ministerstvo financií príde s konkrétnym plánom ozdravenia verejných financií koncom augusta alebo začiatkom septembra. Už v týchto dňoch pritom posiela jednotlivým rozpočtovým kapitolám návrhy výdavkov pre budúci rok, na základe ktorých musia pristúpiť k 10-percentnému poklesu bežných a mzdových výdavkov.

Toto opatrenie by malo viesť aj k zníženiu počtu štátnych zamestnancov. „Predpokladáme, že to budú riešiť predovšetkým znížením prezamestnanosti vo verejných inštitúciách, ak nechcú znižovať platy,“ uviedol minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

Šéf rezortu financií potvrdil, že celkový plán konsolidácie sa bude pohybovať v avizovanom objeme 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje sumu okolo 1,7 miliardy eur. „Predložím návrh, aby väčšina toho pozostávala zo zníženia výdavkov a menšia časť sa získa na strane príjmov,“ priblížil. Rozdeliť by sa to malo v pomere približne dve tretiny k jednej tretine.

Takéto skresanie deficitu v roku 2011 je podľa Mikloša spoločným odborným odhadom, ku ktorému dospelo ministerstvo a Medzinárodný menový fond (MMF). „Väčšia úspora by mohla znamenať spomalenie hospodárskeho rastu. Menšia úspora by zase ohrozila celkový cieľ znížiť deficit na 3 % do roku 2013,“ vysvetlil. Konsolidáciu verejných financií označil za tak zásadný cieľ vlády, že znižovanie deficitu bude mať prednosť pred inými zámermi, ktoré by s ním boli v rozpore.

K zvýšeniu príjmov rozpočtu by mohol podľa Mikloša prispieť napr. transparentný predaj emisných kvót, zvýšený odvod dividend z Fondu národného majetku (FNM), rýchlejšia realizácia projektov financovaných z eurofondov či úspory pri rekonštrukcii Národného futbalového štadióna, pri ktorom nepočíta MF na budúci rok so žiadnymi výdavkami. Zaviesť by sa malo tiež zdaňovanie paušálnych náhrad ústavných činiteľov, ktoré doteraz zdaňované neboli.

Usporiť niečo vo verejných financiách ešte tento rok, kedy sa očakáva deficit na úrovni 7 až 8 % HDP, nie je podľa ministra jednoduché. Okrem toho, že výpadok v príjmoch oproti pôvodným plánom bude približne jedna miliarda eur, nové vedenie rezortu nachádza po svojich predchodcoch ďalšie „obrovské sekery“, s ktorými sa v rozpočte vôbec nepočítalo. Ide napr. o výdavky na dôsledky povodní či nevyhnutnú čiastočnú kompenzáciu výpadkov príjmov samospráv.

Mikloš vyčíslil aj niektoré dodatočné sumy, o ktoré tento rok príde rozpočet mimo pôvodného plánu. Ide napr. o vyúčtovanie zdravotných poisťovní za vlaňajšok s dopadom 33 miliónov eur, nezaplatené platby obhajcom a znalcom v sume 15 miliónov eur, neuhradená strata železníc 200 miliónov eur z výkonov vo verejnom záujme či chýbajúce peniaze na sociálne dávky v sume 72 miliónov eur. „Tvrdenia kohokoľvek, že v tomto roku je možné udržať rozpočet v pôvodných rámcoch, je nezmysel,“ zdôraznil minister.

107 debata chyba