Vo fabrike Mylanu v maďarskom Komárome rátajú aj so Slovákmi

Tretí najväčší farmaceutický podnik sveta na generické lieky Mylan obsadí v priemyselnom parku v maďarskom Komárome budovu, v ktorej zriadi laboratórium a bude baliť lieky. Investícia v hodnote 64 miliónov eur vytvorí 400 nových pracovných príležitostí, rátajú s pracovnou silou aj zo Slovenska.

29.07.2010 14:56
tabletky, pirule, lieky Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Podľa štvrtkovej informácie maďarskej verejnoprávnej televízie Duna TV výroba v prihraničnom meste sa bude môcť začať na jar budúceho roka. Budovu opustil predchádzajúci podnik počas hospodárskej krízy, farmaceutická spoločnosť má k dispozícii 10.000 štvorcových metrov.

Šéf spoločnosti Scott Marschall v tejto súvislosti uviedol, že Komárom má vynikajúcu infraštruktúru, firma má dobré partnerské kontakty s maďarskou vládou a aj s miestnou samosprávou.

Mylan dostane od maďarskej vlády investičnú podporu 3 milióny forintov na jedného pracovníka. Očakávajú záujemcov o prácu z oboch strán hranice.

„Pri rovnakých podmienkach by bolo dobré uprednostniť záujemcov z Komáromu, nadnárodná spoločnosť však nefunguje takto. Záujem má v prvom rade o to, aby zamestnanci pracovali dobre,“ povedal primátor Komáromu János Zatykó.

Jeho partner na slovenskej strane primátor Komárna Tibor Bastrnák konštatoval, že vzhľadom na výkyvy kurzu forintu je ťažké predpovedať, nakoľko to pomôže zmierniť mieru nezamestnanosti v Komárne. „Nášmu regiónu by pomohlo, keby aj Maďarsko vstúpilo do eurozóny,“ poznamenal.

Spoločnosť Mylan Inc., ktorá poskytuje produkty pre zákazníkov vo viac ako 140 krajinách a územiach, sa radí medzi popredných výrobcov rôznych generík a popredné špeciálne farmaceutické spoločnosti na svete. Spoločnosť vlastní majoritný podiel v troch najväčších svetových výrobcoch aktívnych farmaceutických prímesí. Tiež prevádzkuje špeciálny obchod zameraný na terapiu respiračných a alergických ochorení.

9 debata chyba