Štát chce na diaľnice peniaze z DSS. Bude hľadať cestu, ako na to

Cestná infraštruktúra by sa mohla začať stavať z peňazí sporiteľov druhého piliera už od januára budúceho roka. "Novela starobného dôchodkového sporenia by mala byť pripravená k prvému januáru," podotkol po dnešnom rokovaní vlády šéf rezortu práce Jozef Mihál.

21.07.2010 18:27
Diaľnica, Košice, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata (80)

Výstavba ciest prostredníctvom druhého piliera má politickú podporu. Vláda však ešte nemá jasnú predstavu. „Predpokladám, že to bude súčasťou programového vyhlásenia vlády a následne po schválení tohto dokumentu sa začnú kroky, ktoré umožnia takéto využitie,“ konštatoval šéf rezortu dopravy Ján Figeľ.

„Tie zdroje, ktoré sú v druhom pilieri, by samozrejme mohli byť využívané aj na stavbu diaľnic,“ dodal minister financií Ivan Mikloš. Podotkol, že v tomto procese bude dôležitá dohoda s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS). „Pre DSS-ky bude kľúčové, aby to aj pre nich bolo výhodné,“ spresnil. Štát by tak musel nájsť model, ktorý by bol výhodný pre sporiteľov, zhodnocovanie ich úspor, ako aj pre štát. Nesmel by totiž spôsobiť vysoké finančné náklady.

80 debata chyba