Štát potrebuje viac peňazí. Mikloš možno pohne daňami

Štát chce zvyšovať príjmy do svojej pokladnice. Práve tento krok je totiž podľa šéfa rezortu financií Ivana Mikloša potrebný pre konsolidáciu a ozdravenie verejných financií.

21.07.2010 13:59
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš prichádza na rokovanie vlády.
debata (308)

„Tie možnosti sú rôzne. Aj z hľadiska toho, o ktoré dane by mohlo ísť. Nechcem však predbiehať,“ konštatoval po rokovaní vlády minister.

Mikloš zatiaľ tak nespresnil, akou formou by sa príjmy mali zvyšovať. Základný model by malo poskytnúť programové vyhlásenie vlády. Nevylúčil však, že by sa mohli zrušiť výnimky, ktoré určujú nižšiu sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na lieky a knihy.

Zrušenie nižšej sadzby DPH ako jednu z možností pripustil aj šéf rezortu práce Jozef Mihál. „No nie tým, že by sa 19-% sadzba dane posúvala vyššie. Zvyšovať sadzby daní je to posledné, k čomu by sme mali pristúpiť,“ uviedol.

„Najdôležitejšie je to, že Medzinárodný menový fond potvrdil, že verejné financie sú v rozvrátenom stave po štvorročnom riadení krajiny zo strany bývalej vlády,“ podotkol Mikloš. MMF tvrdí, dodal, že ozdravenie verejných financií musí byť prioritou. „Nebude sa to dať spraviť úsporami len na strane výdavkov, ale bude potrebné aj zvýšiť, zmobilizovať príjmy,“ uzavrel minister.

308 debata chyba